Leeuwarden Smaakstad 2015

Leeuwarden Smaakstad 2015

De Friese hoofdstad is dit jaar Nederlands Hoofdstad van de Smaak. Puur en eerlijk eten uit de omgeving: dat is waar Leeuwarden als Smaakstad 2015 voor staat. Kom tijdens de Week van de Smaak van 11-20 september naar Leeuwarden om de stad culinair te verkennen.

Dit jaar staat de Nederlandse Week van de Smaak in het teken van verantwoord gevangen vis, schaal- en schelpdieren. Er zijn dan honderden activiteiten door het hele land, maar de Hoofdstad van de Smaak Leeuwarden pakt van 11-20 september extra uit. Zo wordt de week ingeluid met het foodfestival Ljouwert Culinair aan de voet van de scheve toren Oldehove van 11-13 september. Restaurants uit Leeuwarden en omstreken presenteren zich dan met de lekkerste hapjes en drankjes begeleid door loungemuziek, om zo gezamenlijk te proosten op het nieuwe culinaire seizoen. Voor de opening van dit festival, op vrijdagmiddag 11 september, wordt de nieuwe Held van de Smaak bekend gemaakt. Dit jaar gaat het om dé pionier die een voorbeeld is voor anderen op het gebied van vissen, verwerken en vis in zijn volle pracht op de kaart zetten. Hij of zij wordt bekroond met de eretitel Held van de Smaak 2015. Ter afsluiting van de Week van de Smaak vindt er op donderdag 17 september het Groot Liwwadder Diner plaats. De Tweebaksmarkt verandert dan in het grootste openluchtrestaurant van Leeuwarden, waar je met 1.000 anderen een maaltijd van streekproducten nuttigt onder het genot van een drankje en live-entertainment.

Iedere maand gastronomisch genieten
Het culinaire jaar van Leeuwarden werd in februari officieel geopend met het Smaakparadijs in Natuurmuseum Fryslân. Vanaf dat moment stond er iedere maand minimaal één bijzonder evenement centraal, zoals de grote Moederdagpicknick in mei. De komende maanden staan er nog heel wat evenementen op het programma. Op 10 september schuif je aan bij het derde Stadstuindiner (ieder seizoen één) met seizoensgebonden streekproducten, speciaal voor mensen met een platte beurs. Ook op cultureel vlak leer je meer over culinair Leeuwarden: in het Fries Museum is nog tot en met 30 augustus de tentoonstelling Vissers te zien. Bekijk de volledige agenda hier.

Op culinaire ontdekkingstocht
Ben je een echte foodliefhebber? Leer de binnenstad van Leeuwarden dan beter kennen met de Friese Food Tour van WEareGRUTSK. Dit is een stadswandeling langs allerlei culinaire hotspots in Leeuwarden. Voor een goeie koffie kun je terecht bij de hippe tenten Vinnie & Jo in de Grote Hoogstraat of Barrevoets in de Kleine Kerkstraat. Gezond en biologisch lunchen doe je bij Broodje Bewust. Café de Bak in voormalig gevangenis de Blokhuispoort organiseert iedere week een gezellige vrijdagmiddagborrel op het terras met dj of singer-songwriter. Voor een (h)eerlijk diner moet je zijn bij restaurant Eindeloos o.l.v. topchefkok Willem Schaafsma of restaurant Wannee o.l.v. meesterkok Albert Kooy. Hier wordt veelvuldig gebruik gemaakt van biologische streekproducten, vergeten groenten en eerlijk vlees. Bij restaurant Sems word je niet alleen verrast met gerechten van maximaal vijf ingrediënten, maar ook met wijnen uit haar eigen wijncafé. Tot slot koken ze bij restaurant Élevé aan de rand van Leeuwarden de (Michelin)sterren van de hemel.

Meer informatie vind je op:Unknown

Leeuwarden

Hoofdstad van de Smaak

Week van de Smaak

 

Share This