Lekker slapen – hoe kies je een goede matras?

Lekker slapen – hoe kies je een goede matras?

Als je een nieuw matras wilt aanschaffen, zijn er haast eindeloze optie. Je kunt voor verschillende soorten matrassen gaan – zoals koudschuim, traagschuim, pocketvering of boxspringmatrassen – en kiezen uit dure en goedkope matrassen.

Maar zijn dure matrassen echt beter dan voordelige matrassen? Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat een matras kiezen uit een goedkope mooie collectie matrassen – tussen bijvoorbeeld de 200 en 500 euro – geen verschil maakt met de aankoop van een duur matras, dat 500 tot soms wel 1600 euro kan kosten. Er is geen bewezen verschil in slaapcomfort al deze voordelige en (extreem) dure matrassen vergeleken worden. Hoe zit dit precies?

Waardoor worden de prijsverschillen zoal bepaald?
Een van de redenen voor de prijsverschillen die je aantreft tussen matrasaanbieders maar ook in een mooie collectie matrassen in één winkel, wordt bepaald door het merk. Er zijn nu eenmaal duurdere en goedkopere merken matrassen. Maar ook het soort matras is bepalend: een pocketveringmatras is prijziger dan een standaard matras.

Verder zijn de vulling, het stofgebruik, het formaat en de afwering belangrijke verklaringen voor de prijsverschillen. Maar zijn dit alle factoren die een rol spelen? Volgens een woordvoerder van de Leenbakker niet. Hij stelt dat de prijsverschillen mede bepaald worden service- en reclamekosten. Matrasmerken die veel reclame maken, compenseren die kosten in de verkoopprijs. Discounters en woonwarenhuizen maken minder reclame en kunnen door hun grotere omzet en het ontbreken van bezorgingskosten de prijzen voor hun matrassen aanzienlijk lager houden.

Ligcomfort belangrijk in een matras

De grootste voordelen van goedkope én goede matrassen
De conclusie is dat een lager geprijsd matras niet van mindere kwaliteit hoeft te zijn dan een duurder exemplaar. Kijk daarom goed rond als je in een fysieke winkel of online een mooie collectie matrassen aantreft. Want ook met goedkopere matrassen profiteer je van de voordelen die een goed matras te bieden heeft. Het belangrijkste voordeel is dat je een voordelig matras hebt, maar niet inboet op slaap- en ligcomfort. In de tweede plaats kies je uiteraard voor een matras dat goed ventileert, zodat het matras lang meegaat.

En ten slotte: met een voordelig matras betaal je minder, maar krijg je wel dezelfde om soms zelfs een betere kwaliteit!

 

Share This