Lifehacking: Wees productiever met je tijd

Lifehacking: Wees productiever met je tijd

Het was gister een lange dag, je hebt slecht geslapen en je hebt totaal geen zin in je werk. Toch zul je het moeten doen want er moeten centjes verdiend worden. Hoe ga je daar dan mee om?

De meeste mensen zullen zich toch door de dag heen moeten sjokken. Dit doen ze vaak door afgeleid te blijven van hun werk. Dit kan bijvoorbeeld zijn door met collega’s te kletsen, op het internet te kijken of spelletjes te spelen op hun mobiel. Uiteraard is dit wel leuk voor jezelf, maar je baas vindt het iets minder grappig. Het zou ook zomaar kunnen dat als je baas dit vaker ziet, je voor een lange tijd vakantie mag houden. Onbetaald. Dat wil je uiteraard niet! Neem deze tips door en vergeet ze vooral niet toe te passen om jou door die werkdag heen te helpen zonder afleiding.

maak een to-do lijst
1. Schrijf een lijstje

Laten we simpel beginnen. Schrijf een lijstje met alle dingen die je vandaag gedaan moet hebben. Zowel werk als privé. De belangrijkste dingen schrijf je bovenaan, en zo ga je prioriteiten stellen. Zijn er dingen die vandaag niet gedaan hoeven worden maar die je wel graag zou willen doen? Schrijf deze dan ook op, maar wel helemaal onderaan. Er is geen reden om deze dingen als eerst te doen. Splits de lijst ook op in ochtend, middag en avond. Zo hou je een makkelijk overzicht en forceer je jezelf niet om teveel op je bord te scheppen.

ga offline

2. Blijf zoveel mogelijk offline.

Als je niet op een computer hoeft te werken is dit simpel. Is jouw werk grotendeels op de computer dan wordt het wat lastiger. Wat je alvast kunt proberen is om al je bladwijzers te verwijderen of in ieder geval te verbergen. Bladwijzers zijn een makkelijke brug naar een pagina waar je op dat moment eigenlijk geen behoefte aan hebt, maar wel uitnodigend is.

Mocht dat niet genoeg zijn en tik je zelf de website in, dan kun je een programma gebruiken wat bepaalde websites blokkeert binnen bepaalde uren. Doe het liefst ook je telefoon op vliegtuigmodus als je deze niet hoeft te gebruiken voor het werk. Zo voorkom je dat je niet erbij pakt voor het gemak.

zet je do not disturb aan

3. Laat zien dat je niet beschikbaar bent

Er zijn natuurlijk niet alleen afleidingen op elektronisch gebied. Collega’s, familie en vrienden kunnen ook afleiden als de beste. Laat ze duidelijk weten dat je niet gestoord wilt worden. Dit kun je ze van tevoren vertellen. Daarna neem je zelf stappen om jezelf ook af te sluiten, want het gaat weerskanten op.

Indien mogelijk kun je jezelf ergens afzonderen en de deur dicht doen. Is dit niet mogelijk? Ook geen probleem. Hang een briefje op met ‘niet storen a.u.b.’ en zet een koptelefoon op. Iemand met een koptelefoon wordt duidelijk gekenmerkt als iemand die niet gestoord wilt worden. Laat ook even aan je collega’s weten dat ze alleen mogen bellen als er iets dringends is. Het moet duidelijk zijn dat je echt niet onderbroken wilt worden.

Share This