Linkbuilding blog Social Schools – Toen & nu

Linkbuilding blog Social Schools – Toen & nu

Ken je die tv-commercial van een bekende energieleverancier waarin Het Dorp van Wim Sonneveld uit 1965 wordt gespiegeld aan de huidige maatschappij? We kunnen wel stellen dat er de afgelopen 55 jaar behoorlijk veel veranderd is. Ook binnen het onderwijs. Om dat verschil weer te geven beschrijven we een willekeurige ochtend in een willekeurige week in 1994 en nu van een groep 7 ergens in Nederland.

 

Een ochtend in de klas in 1994

De lichten in het klaslokaal gaan aan. Meester Jan pakt zijn agenda uit de tas en bekijkt of er nog bijzonderheden zijn. Vanmorgen staat als eerst rekenen op het programma. De schriftjes worden alvast klaargelegd. Samen met de vulpennen. Meester Jan wil ter voorbereiding alvast wat sommen op het schoolbord zetten, maar van de krijtjes is niet veel meer dan een stompje over. Maar geen nood, in de la ligt nog een doosje met nieuwe krijtjes. Er staan nog wat oude sommen op het bord die uitgeveegd worden, het krijtstof vliegt door de lucht. Inmiddels druppelen de leerlingen binnen. Een paar jongens schieten met papieren propjes naar elkaar en meester Jan vraagt vriendelijk of ze de propjes wel even willen oprapen. Een jongen vertelt enthousiast dat ze sinds gisteravond een computer hebben, via het werk van zijn vader.

 

De laatste bel gaat om half 9 en de deur gaat dicht. Er wordt op de deur geklopt en de conciërge komt gehaast naar binnen met een briefje. Het betreft de afmelding van twee leerlingen. Fleur is ziek en Tom heeft een afspraak in het ziekenhuis en komt later die ochtend. Als de kinderen aan het werk zijn met hun opdrachten bedenkt meester Jan dat hij nog een stuk zou schrijven over het bezoek aan het theater gistermiddag. Dat moet vandaag voor 17.00 uur aangeleverd worden. Aan het einde van de week moet de nieuwsbrief 300 keer gekopieerd worden en meegegeven aan de leerlingen. Het stuk op tijd aanleveren wordt nog een hele uitdaging….Maar nu eerst tijd om een aantal sommen met de leerlingen door te nemen. Meester Jan staat op, pakt een krijtje en begint met schrijven.

 

Een ochtend in de klas van nu:

Een ochtend in de klas van nu - planetfem

De lichten in het klaslokaal gaan aan, net als in 1994, maar nu zijn het ledlampen die zorgen voor licht. Meester Alex checkt de agenda en planning in zijn telefoon. Aardrijkskunde staat als eerst op het programma vandaag. Eerst het digibord maar eens aanslingeren. Maar….die doet het niet. Gelukkig is de ict-afdeling altijd al op tijd aanwezig. Meester Alex belt en krijgt meteen iemand aan de telefoon. Het probleem is op afstand op te lossen. Nu de pen die bij het digibord hoort nog even vinden…Terwijl meester Alex naarstig op zoek is naar de pen komen er twee meldingen binnen via de tablet. Afmeldingen via de schoolapp; Milan is helaas geveld door de griep en Emma moet naar de orthodontist en komt na de middagpauze. Het was even wennen om met een school app te werken, maar is nu toch wel handig. En ah; daar ligt de pen dus! Gewoon op het bureau naast een stapel papieren. Inmiddels komen de leerlingen binnen. Ze spelen nog even een spelletje op hun telefoon totdat de laatste bel gaat. Meester Alex vraagt of ze hun mobieltjes uit willen zetten en ook echt weg willen leggen.

 

Na de dagstart gaan de chromebooks aan en meester Alex vertelt dat Nederland een echt waterland is en dat er veel rivieren door Nederland stromen. Met zijn digipen geeft hij aan waar de Rijn en Maas stromen. Als alle kinderen bezig zijn met hun opdracht plaatst meester Alex nog een bericht in de app om ouders te herinneren aan de thema-avond later in de week. Hij ziet dat collega Miranda zojuist een bericht heeft geplaatst, zij bezoekt met groep 1 en 2 het bakkersmuseum vandaag. De foto’s laten zien dat de kinderen het geweldig vinden.

 

Een (digitale) wereld van verschil

Nogal een wereld van verschil tussen de klas van nu en de klas van toen. Het ouderwetse schoolbord is vervangen door een digibord. En de schriftjes door chromebooks. Het onderwijs is flink gedigitaliseerd. Veel communicatie gaat tegenwoordig via speciale schoolapps. De basisschoolapp van Social Schools worden bijvoorbeeld door veel scholen gebruikt. Dat maakt informeren en plannen een stuk makkelijker.

 

 

Share This