Mag een radiator opvallen?

Mag een radiator opvallen?

In de meeste woningen zien we de bekende paneelradiatoren. Het zijn betrouwbare radiatoren die we vooral kennen met een glad front of met een geribbeld uiterlijk.

Leidingwerk
Paneelradiatoren worden gekoppeld met leidingen. De Cv-installatie kent hoofdleidingen en smallere leidingen die aan de radiatoren gekoppeld worden. Het zijn buizen met een diameter van zo’n 15 mm. In oudere woningen zien je ze dikwijls nog prominent in beeld. In recente woningen zijn ze weggewerkt in de muur. De aan- en afvoerleiding worden aangesloten aan de radiator.

Aansluiting
De standaard radiator kent vier aansluitpunten die bij horizontale radiatoren meestal aan de zijkant of onderkant bevinden. De Thermrad super 8 radiator heeft zoals de naam aangeeft 8 aansluitmogelijkheden. Dit biedt meer mogelijkheden om de buizen fraai weg te werken. Aansluitpunten die niet gebruikt worden kunnen dienen als aftappunt of voor het ontluchten van de radiator.

Thermrad radiatoren
Het merk Thermrad is geen onbekende in verwarmingsland. Het bedrijf levert kwaliteit radiatoren en thermostaatkranen. Het merk biedt schitterende aluminium designradiatoren waaronder de magnetische handoekbeugels, maar ook roestvrijstalen radiatoren. Ze zijn er in hoogglans gepolijst rvs of geborsteld mat rvs. Ze zijn uitermate geschikt voor vochtige ruimten en hebben een hoge stralingswarmte.

vloerverwaming- planetfemVloerverwarming
Ondanks de designradiatoren vindt niet iedereen radiatoren een aanwinst voor het interieur. Het vervangen van de radiatoren door het leggen van onzichtbare vloerverwarming is voor bestaande woning een behoorlijke breekklus. Leidingen moeten in de vloer gevreesd worden en dan bij voorkeur op alle verdiepingen. Het is niet alleen een flinke verbouwing, maar ook een kostbare investering.

Ombouw
Radiatoren kunnen ook met een ombouw weggewerkt worden. De radiatorbekleding zijn er in verschillend stijlen zodat het passend is in een interieur. Een veel gebruikt materiaal is mdf. Een ombouw wordt vaak toegepast bij de lage paneelradiatoren onder ramen. De ombouw wordt dan geïntegreerd met een extra brede vensterbank of getransformeerd tot een zitplek. 

Een radiator is een wezenlijk onderdeel in de woning. Het is een kwestie van smaak of je de radiator onderdeel maakt van de inrichting of juist niet. Gelukkig is er voor elke smaak een oplossing.


Share This