Melk de witte sloper

Melk de witte sloper

Er wordt zoveel gezegd over melk. Dat er calcium in zit en dat is goed voor onze botten en tanden. Hoe komt het dan dat wij in Nederland, waar de meeste melk ter wereld wordt gedronken, toch zoveel botontkalking voorkomt?

En dat is niet het enige: omdat ons lichaam melk slecht kan afbreken, verhoogt het de kans op kanker, het lekkende darmsyndroom, acne en nog meer narigheden. En dat terwijl ons jarenlang is wijsgemaakt dat melk drinken goed voor je is: minstens drie glazen per dag!

Waarom is melk niet goed voor elk?
• De melk van een koe is bedoeld om er een kalf zo snel mogelijk van te laten groeien. Een mens lijkt in de verste verte niet op een koe, waarom zou die melk dan goed voor ons mensen zijn?
• In melk zit wei-eiwit en caseïne-eiwit. Deze hebben wij nodig voor ons immuunsysteem. Maar in melk zit veel te veel caseïne, dat hebben wij helemaal niet nodig en kunnen we niet goed afbreken. Bovendien zou er een verband zijn met koemelkintolerantie, hartziekten, aderverkalking, diabetes mellitus type 1, bepaalde soorten kanker, schizofrenie, autisme, allergieën en de ziekte van Crohn (ernstige darmziekte).
• Er zit veel lactose, melksuiker in moedermelk en dat is goed voor de groei en de ontwikkeling van een baby. Maar als de baby eenmaal groot is, dan is het nergens meer voor nodig. Wel eens een volwassen dier melk zien drinken bij zijn moeder? Nee, de melkproductie stopt omdat haar kind het niet langer nodig heeft. En wij drinken dan het babyvoer dat voor een kalf is bestemd? Vreemde gewoonte, nietwaar?
• En dat melk goed zou zijn tegen osteoporose, botontkalking, dat kunnen we ook maar beter snel vergeten in een land waar het eigenlijk niet voor zou moeten komen, gezien de hoeveelheid melk die we drinken, staan we bovenaan in de ranking. Melk stimuleert zelfs botontkalking en dat heeft te maken met de verhouding calcium en fosfor die in melk zit.
• Tot slot daalt de pH-waarde van je bloed bij het nuttigen van dierlijke producten. Je wordt dus ‘zuur’ van melk drinken en om dat recht te trekken, gaat het lichaam op zoek naar mineralen. En als die niet via veel groenten binnenkomen, dan haalt het lichaam de mineralen uit het calcium dat in de botten zit.

Alissa Hamilton schreef een boek over melk: Melk de witte sloper. Daarin kun je nog eens haarfijn nalezen hoe het nu eigenlijk zit met melk.

melkMelk de witte sloper
Auteur: Alissa Hamilton
Prijs: € 17,99
Verschenen op 1 juni 2015
ISBN: 9789021559377
Kosmos Uitgevers

Share This