'Mijn verhaal heeft een gezicht'

Bibi Veth is visual storyteller. Zij laat mensen hun verhaal vertellen en legt dat vast in prachtige foto’s en ondersteunende tekst.

Bibi VethDe passie van Bibi Veth is mensen vastleggen en hun verhaal vertellen. Waarom? Omdat ze interesse heeft in hoe mensen zijn, waarom ze zo zijn en waarom ze doen wat ze doen, zonder daar enig oordeel over te hebben. “In mijn optiek is iedereen bijzonder en dat verhaal mag verteld worden.”

 

“Visual storytelling is simpel gezegd met foto’s en tekst een verhaal vertellen van hetgeen ik vastleg. Dan heb ik het niet over een chronologisch verhaal, zoals een boek. Ik geef juist een andere dimensie aan verhalen vertellen. Ik focus ik mij op de essentie van een persoon, een bedrijf of evenement, waarmee ik het gefotografeerde niet alleen een gezicht geef, maar ook een stem.”

 

Leonoor

 

Pestverleden

“Ik ben net vorige week begonnen met een serie ‘Mensen met een pestverleden’. Ik ben zelf heel lang gepest en draag nog altijd de littekens in een bepaalde mate met mij mee. Omdat er nog altijd een taboe ligt op pesten wijd ik nu een storyboard aan dit onderwerp om het bespreekbaar te maken en de bewustwording te verhogen. Maar ook als hart onder de riem voor iedereen die wordt gepest: je bent niet alleen!”

 

In de spotlights

“Op dit moment reis ik door Nederland om –toevallig– allemaal vrouwen te fotograferen en hun verhaal te vertellen. Hopelijk kan ik binnenkort met deze serie exposeren. Dat vind ik een mooie geste naar de mensen die meedoen; zij krijgen dan eindelijk de spotlights die ze verdienen. Maar ik hoop dat ik hiermee ook een taboe kan doorbreken. Pesten maakt namelijk heel veel kapot. Helaas denken velen dat pestslachtoffers zich aanstellen. De ernst ervan wordt onderschat –kijk naar Tim Ribberink–, docenten kunnen het niet begeleiden en pesters worden thuis niet gecorrigeerd.”

“Ik vind het mooi om op mijn manier bij te dragen. Het is een verwerking van mijn eigen verleden, maar ik kan op deze manier ook een hoop andere mensen bereiken én raken. De vrouwen die ik tot nu toe heb vastgelegd, zijn zo blij. Dan is mijn missie al bij voorbaat geslaagd!”

 

Martha

 

 

Meer weten?

Kijk op http://bibiveth.nl/

Share This