We moeten meer huilen!

We moeten meer huilen!

Waarom schamen we ons toch zo om te huilen in het bijzijn van anderen? Omdat het uiting geeft aan onze diepste gevoelens, die we liever niet willen delen? Of omdat het laat zien dat we kwetsbaar zijn en het een gevoel geeft van controleverlies? Dat zou niet zo moeten zijn, want huilen is juist goed.

Als we huilen doen we dat uit frustratie, boosheid, teleurstelling of een combinatie van emoties veroorzaakt door een stress-situatie. Je tranen de vrije loop laten, is dan heel belangrijk; het is een uitlaatklep van spanningen en opgekropt verdriet. Ook kan het helpen weer helder na te denken dan wanneer je al die stress binnenhoudt. Het zou het lichaam zelfs zuiveren van toxines en het herstel van het geestelijk welzijn bevorderen.

Huilen verlicht
Huilen lucht dus op en ontspant. Dat het de innerlijke pijn verlicht en goed is voor lichaam en geest, zijn ook de wetenschappers het over eens. Mensen die makkelijk huilen zouden zelfs gezonder zijn dan mensen die hun tranen blokkeren. De stress kan er dan niet uit en dat kan zelfs het risico op een hartaanval verhogen en bepaalde gebieden van je hersenen beschadigen. Door te huilen worden de chemische stoffen die in je lichaam worden opgebouwd als je onder emotionele stress staat, afgevoerd via je tranen.

Aangeleerd gedrag
Maar waarom hebben we dan toch zo veel moeite om te huilen? Dat komt doordat onze moeders ons hebben geleerd onze emoties in toom te houden. Als we als baby of peuter huilden, werden we getroost en stil gesust. Je tranen laten gaan, wordt vaak als een teken van zwakte gezien. Onterecht: huilen is een volkomen natuurlijke manier om stress te verminderen. Dus waarom zou je ze nog langer tegenhouden?

Fotocredits: www.dokterdokter.nl

Share This