Naakt of niet? Wat zijn de omgangsvormen bij de sauna?

Naakt of niet? Wat zijn de omgangsvormen bij de sauna?

Een dagje wellness is natuurlijk heerlijk. Even lekker een dagje weg van alle drukte en nergens aan hoeven denken. Het is even spannend, want in de meeste resorts mag je geen badkleding aan, maar die eerste keer naar een wellness resort is nu toch een feit. Er zijn waarschijnlijk een hoop vragen die door je hoofd spoken voordat je erheen gaat.

Vragen als ‘hoe moet ik me gedragen als ik naakt ben?’, ‘is het erg om even stiekem te gluren uit mijn ooghoek?’ of ‘hoe moet ik zitten als ik naakt ben?’. Dat zijn allemaal doodnormale vragen voor iemand die het nog nooit eerder heeft gedaan. Gelukkig zijn er ook mensen die het al wel eens eerder gedaan hebben, en zij hebben een paar vragen voor ons beantwoord over de onbesproken regels.

1. Neem je badjas ten alle tijden mee.

Nee, we bedoelen niet mee de sauna in. Het is normaal om naakt in de sauna te zitten. Voor de meeste mensen is het ook niet meer dan normaal om bij het verlaten van de sauna dan ook weer zichzelf te bedekken. Toch zijn er mensen die dit nog niet helemaal snappen. Zodra je een ruimte verlaat, wordt er van je verwacht dat je jezelf weer bedekt met een handdoek of een badjas. Neem deze dan ook alsjeblieft ten alle tijden mee. Je kunt je nog zo goed in je vel voelen, maar iemand buiten een saunaruimte naakt zien is toch anders.

orkselhaar onderhouden tijdens bezoek naar de saunda - planetfem

2. Verzorg jezelf

Zoals we ondertussen al weten ben je in een sauna poedeltje naakt. Iedereen kan alles zien. Het is dan ook wel fijn als alles een beetje onderhouden is. Je zit liever niet naast iemand die wildgroei onder de oksels of tussen de benen heeft. Dat zijn maatschappelijke normen waar we tegenwoordig mee te maken hebben. Ook zijn geknipte teennagels fijner dan afgescheurde of lange nagels. Dit geldt trouwens ook voor je handen. In principe moet je gewoon doen alsof je een hele leuke date hebt, dan verzorg je jezelf ook voordat je uit eten gaat. Alleen heb je dit keer geen date met iemand anders, maar met jezelf.

sauna bezoeken - planetfem

3. Ongewenst gedrag

De sociale omgangsvorm in een sauna werkt iets anders dan op straat. Iedereen zit in zijn blote niksje en dan zijn mensen het meest kwetsbaar. Zo is het bijvoorbeeld uit den boze dat – mocht je die tegenkomen – je met een bekende praat. De meeste mensen gaan naar een sauna voor hun rust, niet voor de gezelligheid. Gun die bekende dan ook zijn rust. Je mag uiteraard wel laten weten dat je elkaar gezien hebt door middel van een begroeting.

Verder is het ook belangrijk om op je houding te letten. Het wordt in het algemeen niet gewaardeerd als je bijvoorbeeld met wijde benen zit. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Niet iedereen stelt het op prijs om jouw gevalletje te zien. Bovendien kunnen sommigen zich hierdoor geïntimideerd voelen.

Lichamelijk contact is ook uit den boze. Probeer een beetje afstand te houden van de persoon naast je. Is de cabine vol? Probeer er dan niet toch tussen te passen maar ga liever even naar een ander bad of cabine en wacht op je beurt.

Share This