Nationaal Bieronderzoek: tappen uit een ander vaatje

Nationaal Bieronderzoek: tappen uit een ander vaatje

Steeds meer mensen drinken alcoholvrij en speciaalbier. Bijna de helft van de bierdrinkers (45%) drinkt wel eens alcoholvrij bier. Dat en meer blijkt uit de elfde editie van het Nationaal Bieronderzoek afgenomen onder ruim 1.000 bierdrinkende Nederlanders.

“We zien steeds vaker dat consumenten bewust en op een verantwoorde manier genieten van een glas bier”, zegt Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers. “Naast een duidelijke stijging van de afzet van speciaalbier, groeit ook de consumptie van  alcoholvrij en laag alcoholisch bier, zoals radler. Consumenten kiezen bewust voor een bier dat bij een specifiek moment past. Op sommige momenten is dat bier met weinig viewtot geen alcohol. Andere momenten is dat een mooi glas speciaalbier of een verfrissend pilsner. De variëteit aan biersoorten is tegenwoordig enorm, en de keuze voor de consument daarmee ook.”

Meten is weten
Bijna de helft van de Nederlanders drinkt minimaal één keer per maand bier. Dat is net iets meer dan vorig jaar (+2%). De bierconsumptiecijfers van Nederlandse Brouwers laten tevens goede resultaten zien van de leden van Nederlandse Brouwers in 2014. Deze cijfers rond de afzet van bier tonen namelijk een toename van de totale bierafzet van de leden van Nederlandse Brouwers met 3%. Per hoofd van de bevolking wordt 68,4 liter gedronken, waarbij een lichte daling te zien is in de afzet van pils (-0,2%). Pils wordt nog wel het meest gedronken door bierdrinkers. Een ruime meerderheid (80%) van hen drinkt dit minimaal één keer per maand zo blijkt uit het Nationaal Bieronderzoek 2015.

Alcoholvrij bier
Volgens de bierconsumptiecijfers neemt het aantal geconsumeerde liters alcoholvrij bier met meer dan een derde toe. De voorkeur voor alcoholarm was ook in eerdere edities van het Nationaal Bieronderzoek al zichtbaar en zet nu door. Alcoholvrije bieren blijven gewilder bij vrouwen dan bij mannen. Belangrijkste keuze voor alcoholvrij bier is, omdat men nog moet rijden en omdat men het lekker vindt. De smaak wint overigens terrein. Vorig jaar dronk namelijk nog 21% alcoholvrij bier, omdat men dit lekker vindt.

Biermixen vallen in de smaak
Ook biermixen zoals Radler vinden gretig aftrek. Bijna drie op de tien geeft dit jaar aan maandelijks biermixen te drinken versus 18% vorig jaar. Dit bier wordt vaak gekozen omdat men het lekker vindt en omdat dit de dorst lest.

Witbier populairst
De afzet van speciaalbier laat ook een stijging zien (+23%). Een trend die duidelijk te zien is onder bierliefhebbers. Vier op de vijf bierdrinkers drinkt wel eens een speciaal biertje. En van de speciaalbieren is witbier het meest populair, 39% drinkt dit wel eens. Daarnaast kiezen bierdrinkers ook regelmatig voor abdijbier/trappist, tripel en herfst bokbier en voor blond bier. De smaak en de afwisseling zijn de belangrijkste redenen om speciaalbier te drinken.

Lees ook het artikel: Bierdrinkers leven langer!

Fotocredits: visitflanders.com

 

Share This