Nieuw kookboek: Echt Eten ‘Als Jon in Frankrijk’

Nieuw kookboek: Echt Eten ‘Als Jon in Frankrijk’

Vorige week presenteerde Jonathan Karpathios zijn nieuwe kookboek Echt Eten ‘Als Jon in Frankrijk’ in zijn restaurant Vork en Mes. In dit boek neemt hij je mee op een fantastische culinaire reis door Frankrijk.

Nog niet zo lang geleden dacht Jonathan heel anders over Frankrijk dan nu. Als kind ging hij er met zijn tante en oom naartoe met vakantie en vond het vreselijk dat hij elke keer zo lang aan tafel moest zitten en zijn bord leeg moest eten. “We zaten daar in toprestaurants, maar ik had helemaal niets met eten. Ik wilde zo snel mogelijk van tafel en verder spelen in de speeltuin. Dat is nu niet meer voor te stellen. Het is veranderd toen ik mijn moeder ging helpen in de keuken. Dat vond ik leuk om te doen en zo groeide mijn interesse in eten en begon ik smaak te ontwikkelen. Maar dat ik ooit van Frankrijk zou gaan houden…”

Liefde en ambacht
Frankrijk kwam weer in beeld toen vrienden van Jonathan, Sandra en Santi, een glamping begonnen in zuid-west Frankrijk. “De eerste keer dat ik daar kwam, voelde als een warm bad waar ik helemaal tot rust kwam. Ik leid een vrij druk leven met een restaurant, kweekkassen en drie jonge kinderen. Soms moet je even bijkomen. Daar is het zo mooi en zo rustig, dat gaf me meteen energie en inspiratie om de hele week te gaan koken voor alle gasten. Er zijn daar overal markten, bakkerijen en geitenboerderijen, waar je de mooiste producten kunt kopen. En alles is lekker en gemaakt met liefde en ambacht, dat zie je dat proef je, dat ruik je. Ook gebruikte ik ingrediënten uit de moestuin van Sandra en Santi. Zij verbouwen hun producten volgens de principes van de permacultuur. Dat betekent dat je je groente en fruit verbouwt op een manier die de aarde niet uitput, maar zelfs vruchtbaarder maakt. Deze manier van verbouwen willen we zo veel mogelijk promoten wereldwijd, want zoals er nu met de natuur wordt omgegaan, putten we de aarde uit. En we willen toch dat onze kinderen en kleinkinderen straks ook nog goed kunnen eten?”

echt etenEcht Eten 2 ‘Als Jon in Frankrijk’
Prijs: € 29,95
ISBN: 9789045204185

 

 

 

 

 

 

Fotocredits: voedselenmeer

Share This