Omega-3-vetzuren voor een gezondere huid

Omega-3-vetzuren voor een gezondere huid

Een zuivere en stralende huid zorgt ervoor dat je altijd fris voor de dag komt. Naast het gebruik van gezichtscrèmes en reinigingsproducten speelt ook voeding een grote rol bij de gezondheid van je huid.

Recent onderzoek heeft aangetoond dat het nuttigen van omega-3-vetzuren kan bijdragen aan het krijgen van een mooiere huid. Daarnaast wordt de soepelheid en elasticiteit van de huid gestimuleerd, waardoor symptomen van ouderdom zullen verminderen. Ook bij dermatologische problemen, zoals eczeem of acne, kunnen omega-3-vetzuren uitkomst bieden. Dit artikel zet op een rijtje wat omega-3-vetzuren precies zijn, hoe je ze binnenkrijgt en welke effecten ze hebben op je huid en de rest van je gezondheid.

Omega-3-vetzuren

Omega-3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De drie bekendste omega-3-vetzuren zijn eicosapentaeenzuur (EPA), docosahexaeenzuur (DHA) en het essentiële vetzuur alfa-linoleenzuur. Essentiële vetzuren zijn vetzuren die je via je voeding binnen moet krijgen, omdat het lichaam ze zelf niet aan kan maken. Het lichaam kan deze vetzuren vervolgens omzetten in langeketenvetzuren die een belangrijke rol spelen bij het vormen van de celmembraan. De celmembraan is een soort elastisch jasje dat alle lichaamscellen beschermd en omhuld. Door het verbeteren van de kwaliteit van de celmembraan hebben omega-3-vetzuren onder andere een positief effect op het functioneren van de retinacellen in het oog en de zenuwcellen in de hersenen.

Omega-3-vetzuren en de huid

Ook de cellen in je huid zijn omgeven door een celmembraan. Wanneer je te weinig omega-3-vetzuren binnenkrijgt, kan de celmembraan minder goed functioneren. Dit leidt ertoe dat je huidcellen minder voedingsstoffen kunnen opnemen en afvalstoffen niet goed meer kunnen uitscheiden. Door een verminderde opname van vocht en vetten wordt de huid hierdoor droog en geïrriteerd. Ook de barrièrefunctie van de huid is bij een te kort aan omega-3-vetzuren aangetast, waardoor schadelijke stoffen makkelijk kunnen binnendringen en roodheid en jeuk kunnen veroorzaken. Bovendien hebben omega-3-vetzuren sterke ontstekingsremmende eigenschappen, waardoor ook ontstekingsziekten van de huid, zoals psoriasis en eczeem, zullen verminderen wanneer je voldoende van deze vetzuren binnenkrijgt. Ook verbeteren omega-3-vetzuren de bloedcirculatie in de huid wat leidt tot een gezondere en mooiere huid.

Omega-3-vetzuren in voedingsmiddelen

Omega-3-vetzuren zijn in hoge concentratie aanwezig in vette vis, zoals haring, paling, makreel of zalm. Wanneer je liever geen vis eet, kun je ook kiezen voor visoliesupplementen. Daarnaast kan het verstandig zijn af en toe voor visoliesupplementen te kiezen, omdat vette vis schadelijke stoffen, zoals zware metalen en dioxines, kan bevatten. Plantaardige bronnen van omega-3-vetzuren zijn onder andere groene bladgroenten, noten, peulvruchten en zaden. De bekendste plantaardige bron van omega-3-vetzuren is lijnzaad, dat boordevol zit met alfa-linoleenzuur. Onderzoek van het Instituut voor Experimentele Dermatologie in Duitsland liet zien dat het gebruiken van lijnzaadolie voor een periode van 12 weken leidde tot minder irritatie, minder roodheid en een betere hydratatie van de huid.

Wil je aan de slag met Omega 3 softgels? Bestel de capsules hier.

 

Share This