Ongekend populair: de moestuin

Ongekend populair: de moestuin

Voor wie het nog niet wist: de eetbare tuin is in 2015 ongekend populair. Dat blijkt uit onderzoek van inspiratieplatform TuinTuin. De aandacht voor gezond eten uit eigen tuin slaat duidelijk over op de Nederlandse tuinbezitter.

De moestuin is al een paar jaar aan een opmars bezig. Net zoals vorig jaar zijn ook de ‘landelijke tuin’ en ‘moderne tuin’ weer bijzonder populair. Veel Nederlanders grijpen de lente aan om de tuin mooier te maken. Dit blijkt uit de zoekopdrachten van Nederlanders op TuinTuin.nl en wordt ook bevestigd door de tuinarchitecten op het platform. Dit jaar springt de eetbare tuin er enorm uit.

Top 5 populairste tuinen

  1. moestuinen
  2. landelijke tuinen
  3. moderne tuinen
  4. kleine tuinen
  5. achtertuinen

TuinTuin is in dit geval letterlijk de barometer van de Nederlandse tuinbezitters. Ook tuin & landschapsarchitect Arjan Boekel ziet deze trend terug bij zijn klanten. “De eetbare tuin is onmiskenbaar een trend. Dat hangt volgens mij sterk samen met een steeds groter bewustzijn over wat we eten en waar ons eten vandaan komt. In elke tuin is wel iets te doen op eetbaar gebied. Van het plaatsen van een fruitboom, een verhoogde moestuin, tot wat losse potten met kruiden op het terras. In een grote tuin zie je vaak een complete moestuin. In kleine tuinen gaat het eerder om het inpassen van eetbare planten.”

Enkele populaire eetbare bomen en planten op een rijtje:
-fruitbomen en leibomen (appel, peer, kers, pruim)
-leifruit tegen schuttingen en muren (frambozen, bramen)
-kruiden (in potten, of in een gemengde beplanting)
-bessenstruiken (zwart, rood, wit, kruisbes en blauwe bes)
-sierlijke groenten (rabarber, asperge, snijbiet)
-fruit als klimplant (druiven)

Waarom is het een trend?
Arjan Boekel: “Het fenomeen ‘eetbare tuin’ is al een paar jaar in toenemende mate populair. De laatste ontwikkeling binnen deze trend vind ik zelf een bijzonder leuke: het integreren van eetbare planten in de siertuin. In dat geval meng je eetbare planten, zoals fruit, groenten en kruiden, met gewone tuinbeplanting. Boeken en tijdschriften berichten onverminderd over moestuinen en eetbare planten. De betere restaurants hebben zelfs vaak hun eigen moestuin. Het enthousiasme over eetbare planten wordt verder onderstreept door de actie van Albert Heijn en het nieuwe programma ‘Van Hollandse bodem’ waarin de Nederlandse moestuin in de spotlights staat. Al met al een stevige trend!”

 

Fotocredits: permacultuurnederland.org

Share This