Overgewicht kan ontstaan door maagzuurproblemen

Overgewicht kan ontstaan door maagzuurproblemen

Volgens experts ontstaan veel problemen rondom overgewicht door een slechte vertering van je eten. Je maagzuur speelt hierbij een belangrijke rol, want die moet het voedsel verteren.

Dus als je onvoldoende maagzuur produceert komt het eten niet goed verteerd aan in je darmen. Je darmen ervaren problemen met het onverteerde voedsel waardoor de darmflora uit balans kan raken. En daardoor heb je weer kans op vervelende schimmels en bacteriën. Bovendien raak je niet verzadigd omdat voedingsstoffen niet worden opgenomen. Gevolg: je gaat meer eten en zo kom je in een vicieuze cirkel terecht.

Ook worden bepaalde mineralen en vitamines minder goed opgenomen als de maagzuurproductie achterblijft. De schildklier is van deze mineralen (denk aan magnesium, jodium, koper, zink en selenium) afhankelijk voor de productie van hormonen. Een tekort aan maagzuur zorgt er indirect dus ook voor dat de schildklier minder goed werkt, waardoor je sneller aankomt!

Hoe zorg je voor een goede maagzuurproductie?

  • Een goed begin is het halve werk: kauwen. Door goed te kauwen maak je het je maag veel makkelijker om de voeding te verteren.
  • Beperk het eten van vette maaltijden. Vet zet extra druk op de maagzuurproductie.
  • Maagzuur wordt gemaakt uit zouten. Deze zouten zitten in bepaalde groenten, maar ook in tafelzout. Neem  Himalaya zout of Keltisch zeezout, die bevatten wel 82 mineralen. Tafelzout daarentegen allen uit natrium en chloride.
  • Ook het zuur van citroenen, limoen of appelazijn stimuleren de productie van maagzuur. Deze groenten stimuleren de maagzuurproductie: selderij, spinazie, boerenkool, zwarte olijven.

 

Share This