In pakken en wegwezen: Zo plan je een girls-only road trip

In pakken en wegwezen: Zo plan je een girls-only road trip

Vaak hoor je over groepen mannen die plannen maken om de Route 66 te rijden. Een soort mannen-bij-elkaar tripje waar mooie auto’s, een avontuurlijke bestemming en een mannelijke binding onderdeel van maken. Tegenwoordig willen ons dames dat ook meemaken en het liefst zonder man of kinderen.

Hieronder de girls only guide voor een super road trip!

Je weet waar je naar toe moet en wat je wilt zien. Je kunt met je eigen auto gaan maar wat dacht je van een roadtrip maken in een oldtimer? Tegenwoordig kan je oldtimers zoals de klassieke Volkswagen Kever huren voor niet al te veel geld. Via Vintage Road Trips kan je er eentje huren. De auto’s zijn in een goede conditie en regelmatig door anderen gebruikt en bovendien gecontroleerd door het verhuurbedrijf zelf. Het bedrijf organiseeert ook zelf  roadtrips onder begeleiding. Je rijdt dan in konvooi achter elkaar aan. Vooraf en tijdens de rit is er ruimschoots de tijd om het hele gezelschap te leren kennen.

Stoere dames doen het zelf!
In het algemeen zijn wij vrouwen niet heel erg bezig met de technische onderdelen van auto’s. Als de auto maar rijdt en genoeg benzine heeft dan is dat goed genoeg. Als je toch vastberaden bent om het helemaal zelf te doen met eigen auto dan zijn de volgende tips erg van belang.

 

Begin met een volle tank
Klinkt vanzelfsprekend maar je moet wel genoeg benzine hebben. Als je vaak stedelijk rijdt dan is benzineverbruik heel anders dan bij lange ritten. Meestal, bij lange afstanden zal je auto zuiniger rijden. Zorg er wel voor dat je begint met een volle tank om zoveel mogelijk kilometers te rijden zonder je zorgen te hoeven maken of je de eerste bestemmingsplaats zal halen. Houd er ook rekening mee dat er in het buitenland minder frequent benzinestations zijn als dat we in Nederland gewend zijn.

 

Navigatie aan?
Ja, je kunt wel kaarten meenemen maar laten we eerlijk zijn, vrouwen zijn niet bekend voor het goed kunnen lezen van landkaarten. Om je goed te oriënteren is het zeker handig om er een mee te nemen maar neem vooral een navigatie mee, bijvoorbeeld een TomTom. Ook kan je een navigatie-app op je smartphone installeren. Waze is een goed voorbeeld en ook helemaal gratis. Als je het aanzet kan je de bestemmingslocatie invoeren, route downloaden en de navigatie starten. De app maakt onderweg wel regelmatig gebruik van internet om de kaartgegevens te downloaden. Dit kan veel dataverkeer kosten. Wil je dit vermijden dan kan je de internetverbinding na het starten van de route uitzetten. De route is namelijk al gedownload. Let wel: rij je verkeerd dan kan Waze je pas omleiden als er weer nieuwe route- en kaartgegevens zijn gedownload. Het is hoe dan ook handig om meerdere navigatiemogelijkheden tot je beschikking te hebben.
Banden checken!
Veiligheid moet je niet voor lief nemen. Je gaat een lange afstand rijden in een onbekend gebied en via een route die je niet kent. De spanning van je banden moet optimaal zijn. Het kan ook zijn dan je banden niet goed meer zijn maar voor een lange rit moet je er wel voor zorgen dat ze in goede conditie zijn. Neem geen risico’s ladies! Als je het zelf niet kan doen ga dan naar een bandenspecialist zoals Tirendo en laat ze je banden controleren en zo nodig nieuwe banden monteren. Ze kunnen je in elk geval een goed advies geven.

Genoeg te drinken & eten meenemen
Rijden is vermoeiend en daarom is het belangrijk om niet alleen een bijrijder te hebben maar ook om genoeg te drinken bij je te hebben. Water is de beste optie maar ook thuis gemaakte thee of gezonde sappen zijn goede dorstlessers. Zorg dat je voor 2 mensen in de auto 3 halve literflessen per persoon bij je hebt. Elke keer dat je een stop maakt bij een benzinestation of winkel koop je er een flesje bij en zorg er ook voor dat je ook echt drinkt. Vergeet eten niet en dan bedoelen we niet alleen snoep en chips. Denk aan hartige broodjes en noten. Snoep mag natuurlijk wel maar door het geconcentreerd autorijden gebruik je veel energie en suikers waardoor je blijft snoepen – niet goed voor de lijn.

 

Stroom
Alles is tegenwoordig digitaal of internet based en als je in een noodsituatie zit heb je altijd je mobiel bij je waardoor je snel hulpdiensten kunt bereiken. Maar wat als je batterij op is? Dan heb je alsnog een aantal opties. In veel winkels, van de Hema tot de Xenos, kan je een oplader kopen voor in je auto. Super handig want je plugt het in de aanstekeraansluiting en je telefoon laadt op tijdens het rijden. Als alternatief kan je ook een mobiele oplaadunit kopen. Deze moet je vooraf opladen maar je kunt ze ok in de auto opladen. Kom je in een situatie waar de auto niet start dan kan je deze mobiele oplaadunit gebruiken om de batterij van je smartphone op niveau te houden en toch te kunnen bellen of internetten.

 

First Aid
Je weet maar nooit, je kunt jezelf snijden of nog ernstiger. Zorg dat je een verbandtrommel bij je hebt. De verbandtrommel kan je kant en klaar kopen bij de drogist. Meestal zitten er pleisters, watten, een schaar en desinfecterende doekjes bij. Zorg dat je pijnstillers  bij je hebt. Paracetamol is veilig en wereldwijd makkelijk te verkrijgen.

 

Er zijn nog veel meer tips zoals voor voldoende contant geld bij je hebben. Niet te veel maar ook niet te weinig. De bedoeling van je roadtrip is dat het een gezellig avontuur wordt en om dit te verzekeren kan je je het beste goed voorbereiden. Laat ook je bestemmingsadres achter bij vrienden of familie en gebruik zo nu en dan social media om je netwerk te laten weten waar je bent. Je kunt bijvoorbeeld bij elke 500 kilometer via Facebook inchecken. Zo laat je broodkruimels aan anderen zien, wat niet alleen leuk is maar ook nuttig. In extreme gevallen of in geval van vermissing weten mensen je sneller te vinden.

Als laatste: zorg dat je er van geniet, veilig rijdt, je verstand gebruikt en vooral veel plezier beleeft!

 

Share This