Pop-up MelkSalon in Amsterdam

Pop-up MelkSalon in Amsterdam

Een melksalon? Wat moet je je daar bij voorstellen? De MelkSalon brengt consumenten, melkveehouders, zuivelverwerkers, ontwerpers en wetenschappers samen om de waarde van melk te herontdekken.

De MelkSalon opent op 1 april in de Oude Spiegelstaat 6. Dat is de datum dat het Europese melkquotum vervalt, waarmee de beperkingen op de hoeveelheid melkproductie worden opgeheven. “Een mooi moment om opnieuw te kijken naar de rol van melk en hoe we het willen produceren en consumeren”, aldus initiatiefneemster Sietske Klooster van Food Cabinet.

Diverse activiteiten
Er zullen in de MelkSalon onder andere lezingen, ontwerpsessies, filmavonden en stadswandelingen worden georganiseerd. Ook verzorgen chef-koks een serie bijzondere diners. De pop-up MelkSalon is tegelijkertijd een winkel en een melkbar waar je binnen kunt lopen om bijzondere melken te proeven.

Maatschappelijke discussie
Rond 1900 kende het straatbeeld van Amsterdam vele melksalons, waar stadsbewoners een glas melk nuttigden van boeren uit de buurt. Melk kopen we tegenwoordig in de supermarkt, maar nog steeds speelt melk een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis, (eet)cultuur, economie, innovatiegeest en het landschap. Tegenwoordig is er een sterke maatschappelijke discussie gaande over de consumptie van melk, de invloed op milieu en landschap en de prijs die men ervoor betaalt. Met de pop-up MelkSalon wordt melk uit de anonimiteit gehaald en wordt de dialoog aangegaan over de betekenis van het product voor onze cultuur en maatschappij.

Programma
De hele maand april is de MelkSalon open en kan iedereen deelnemen aan het programma. Om een divers inhoudelijk aanbod te garanderen, wordt er samengewerkt met een groot netwerk van melkveehouders, verwerkers en makers. Chef Gilbert Kolff zal in samenwerking met Samuel Levie zorgen voor een bijzondere culinaire invulling. Voor professionals wordt een serie ontwerpsessies georganiseerd waarmee nieuwe ideeën in beweging worden gezet. De volledige programmering wordt op 12 maart bekend gemaakt.

Kijk voor meer informatie op demelksalon.

Share This