Sawadi Holland: originele meisjeskleding en sieraden

Sawadi Holland: originele meisjeskleding en sieraden

Fijtje Lothmann komt uit een kleermakersfamilie. Als kind maakte ze galajurken voor haar barbiepoppen en vanaf haar dertiende zat ze al achter de naaimachine om jurkjes voor haar buurmeisjes te naaien. Nu heeft ze haar eigen merk: Sawadi Holland.

IMG_5003“Toen ons eerste kind werd geboren, ben ik gestopt met mijn baan in de verzekeringsbranche. Maar na een tijdje wilde ik wel weer wat gaan doen, niet in de verzekeringen, maar iets creatiefs. Mijn droom was een eigen kledingmerk voor meisjes. Ik begon met kleding ontwerpen en in Thailand ging ik op zoek naar stoffen en een fabriek die de kleding kon produceren. Ik kende het land al een beetje, want ik had eerder samen met een vriendin kleding, sieraden en slippertjes uit Bangkok geïmporteerd en verkocht. Zo kwam ik in contact met een klein fabriekje die de kleding wilde gaan maken. Het was vallen en opstaan de productie van de eerste collectie. Maar in de zomer van 2009 was Sawadi (‘hallo of goededag’ in het Thais), een feit.”

Thailand
Fijtje doet graag zaken met Thaise mensen. “Ik houd van hun mentaliteit. Ze zullen niet snel ‘nee’ verkopen en leveren goed naaiwerk. Bovendien worden de naaisters in deze fabriek goed betaald. Eerlijke prijzen, vind ik belangrijk. Werk is voor Thaise vrouwen erg belangrijk omdat ze zonder inkomen vaak genoodzaakt zijn om voor de prostitutie te kiezen.”

904f40f78a78c01affb3f297d3b86cd8Naast meisjeskleding verkoopt Fijtje sieraden. Ook deze worden in Thailand gemaakt. “Ik gebruik kralen en hangers van natuurlijke materialen, geen kunststof. De productie hiervan is heel kleinschalig. De sieraden worden gemaakt door een groepje vrouwen. Ze doen het gewoon thuis en kunnen het geld dat ze hiermee verdienen heel goed gebruiken.”

Creatief proces
Inmiddels reist Fijtje twee keer per jaar af naar Bangkok om materialen uit te zoeken voor de nieuwe collecties. Pas dan komt bij haar het hele creatieve proces op gang. “Ik doe inspiratie op door op reis te zijn en zelf in IMG_4309achterafsteegjes op zoek te gaan naar stoffen. Door het contact met de mensen het voelen van de stoffen en de geuren van het land. Je ziet dat veel merken van elkaar kopiëren, ze gaan op zoek naar hetzelfde. Dat is niet mijn manier van werken. Het ontwerpproces ontstaat bij mij vanuit het materiaal. Als ik weer in Nederland ben met alle stofsamples ga ik schetsen maken. Ik gebruik daarvoor alles wat ik heb gezien tijdens het reizen en ik lees heel veel buitenlandse modetijdschriften.”

Zodra alle technische tekeningen en maatschema’s klaar zijn, kunnen de stoffen in Bangkok worden besteld. De instructies voor de nieuwe collectie stuurt Fijtje per mail naar de naaisters, zodat zij snel aan de slag kunnen. En zo is ook de najaarscollectie 2013 ontstaan, alweer de tiende Sawadi-collectie. Die bestaat uit kleurige jurkjes, tops, rokjes en broekjes voor meisjes van twee tot twaalf jaar.

Flexibel en ondernemend
Fijtje is trots op haar merk en geniet van het hele proces: van het reizen, de inkoop, de creatie en productie tot de verkoop. Wel is het van belang op de juiste manier om te gaan met de huidige markt. “Het is een moeilijke tijd en kleding is een van de eerste dingen waar mensen op bezuinigen. Daarom is het belangrijk om verder dan alleen Nederland te kijken, bewust in te kopen en in te spelen op de markt. De crisis daagt je uit flexibel, ondernemend en creatief te zijn, ik vind dat een mooie uitdaging.”

910815dab048fe225e6be669871ef1a4f7d9be0245073b69d52654d490d8b6e0_DSC015593ca6f0cb7b664039105ed8942cb4d5d

Wil je weten waar je kleding en sieraden van Sawadi kunt kopen? Hier vind je de verkoopadressen.

 

Share This