Scandinavische series die je moet zien

Scandinavische series die je moet zien

Heb je ook wel eens dat je maar niet kunt stoppen met kijken naar een serie? Dat het dan ineens half 2 ‘s nachts is en de volgende ochtend om 7.00 uur de wekker weer gaat? Klik dit bericht dan weg, want hier volgt een overzicht van de leukste series uit Scandinavië die je moet zien!

Forbydelsen (The Killing) 
Als serieverslinder heb je deze natuurlijk allang gezien. Niet? Ga hem dan heel snel kijken. En dan wel de originele Scandinavische versie. Natuurlijk hebben de Amerikanen een remake gemaakt, die vast ook heel goed is, maar de originele is fantastisch: de taal, de namen van de hoofdpersonen, de duistere omgeving en de spanning niet te vergeten. Je wordt continu op het verkeerde been gezet, waardoor je direct de volgende aflevering ook wilt zien. Het eerste deel bestaat uit wel 20 afleveringen, dus je kunt even vooruit!

Bron/Broen (The Bridge) 
Nog zo’n geweldig spannende serie uit Scandinavië. Ook hiervan moet je het origineel kijken. Er gebeuren een aantal verschrikkelijke moorden die twee collega’s Saga uit Zweden en Martin uit Denemarken moeten oplossen. De serie is niet alleen spannend, maar ook heel grappig, vanwege de absurdistische trekjes van Saga.

Borgen
Een politiek drama waarin Brigitte Nyborg wordt gekozen tot eerste vrouwelijke premier van Denemarken. Dit is een droom die uitkomt, maar de prijs die ze moet betalen voor het premierschap is hoog: het continu moeten schipperen tussen haar werk en privéleven loopt niet bepaald vlekkeloos.

Wallander
Deze serie over de Zweedse politie-inspecteur Kurt Wallander is al wat ouder, maar zeker de moeite waard. In elke aflevering wordt een moord opgelost, maar toch is het belangrijk dat je de aflevering op volgorde bekijkt. In de eerste serie komt ook zijn dochter Linda voor het politiecorps werken, wat de nodige spanningen en conflicten oplevert. In de tweede serie is haar rol vervallen, wegens overlijden van de actrice. In de derde serie wordt Linda gespeeld door een andere actrice. Kurt probeert zijn alzheimer te verbergen, maar dat is niet eenvoudig als je moorden moet oplossen.

Those Who Kill
Detectives Katrine Jensen en Thomas Schaeffer verdiepen zich in het brein van de moordenaar. En gaan daarbij heel ver. Soms iets te ver. Een hele spannende serie, waarbij ook hier de spanningen tussen de twee hoofdrolspelers hoog oplopen.

Dicte
Deze serie is wat vrouwelijker, omdat het niet alleen om de crime gaat, maar ook om liefde, bedrog en vriendschap. Dicte verhuist na haar scheiding met haar tienerdochter naar haar geboortedorp. Daar wordt ze misdaadjournalist. Maar ze doet niet alleen verslag, ze lost de moord vaak ook nog op. En dat wordt haar niet altijd in dank afgenomen.

Share This