Schoon het nieuwe jaar in!

Schoon het nieuwe jaar in!

Kerstliedjes zijn weer overal te horen en in iedere winkel stralen de glitters je tegemoet. Ook de dennengeur vult onze neuzen en we kopen allemaal net iets te veel chocola. We kunnen er niet omheen; de feestdagen zijn overal.

Dit betekent natuurlijk dat je je feestkleding weer uit de kast mag trekken. Echter, met al dat eten en drinken om je heen, ligt een vlek al snel op de loer. We geven hier een aantal handige tips om typische ‘feestdagen’-vlekken te verwijderen.

Champagnevlekken

Als de klok 12 uur heeft geluid op de laatste dag van het jaar, dan mag de kurk van de champagne getrokken worden. In al je enthousiasme voor het nieuwe jaar kan er dan wel eens wat gemorst worden als de glazen tegen elkaar worden geklonken. Champagnevlekken zijn gelukkig niet heel moeilijk te verwijderen uit kleding. Een beetje lauwwarm water klaart de klus in een wip. Laat echter wel de zeep achterwege!

Wijnvlekken

Je kunt natuurlijk de hele avond champagne drinken, maar een glaasje wijn zal er bij de meesten ook wel in gaan. Ben je iets te enthousiast aan het zwaaien met je glas? Verse rode wijnvlekken vragen om zout. Bestrooi de vlek rijkelijk met de voorraad uit de keuken en je krijgt de ergste vlekken er uit. Wat citroensap kan helpen om de laatste vlekken te verwijderen. Wat ook wil helpen tegen wijnvlekken is de vlek een aantal keren kort onderdompelen in kokende melk. Spoel het kledingstuk vervolgens uit met koud water.

Vetvlekken

Oud en nieuw is natuurlijk niet compleet zonder een lekkere schaal verse oliebollen en/of appelflappen. Maar ook hier kan natuurlijk weer lekker mee geknoeid worden. Vetvlekken zijn een heel naar probleem, maar als je de vlek direct insmeert met witte tandpasta, dan moet het er in de was goed uitkomen.

Fris voor de dag

Je glitterjurk of andere uitbundige feestkleding trek je niet iedere dag aan naar kantoor. Het grootste gedeelte van het jaar liggen deze setjes in de kast te wachten op een bijzondere gelegenheid waarbij ze aangetrokken mogen worden. Maar laten we eerlijk wezen, zodra je je feestkleding uit de krochten van je kledingkast haalt, dan ruiken ze vaak niet meer zo fris. Dit los je eenvoudig op door een geurzakje in je kast te hangen. Je kunt ook zelf een parfum creëren door bijvoorbeeld een sinaasappel met kruidnagels in de kast te leggen.

Meer tips?

De tips in dit artikel zijn geïnspireerd op de onderhoudstips op de site van Mona Mode. Op deze site vind je een uitgebreid mode-aanbod en ook ruim veertig tips om je kleding schoon en mooi te houden. Ook de site Oma weet raad biedt vaak uitkomst bij de meest uiteenlopende vlekproblemen.

Beeldrechten: Flickr housewife starship
 Alfonso Pierantonio CC BY 2.0 Bepaalde rechten voorbehouden

Share This