Spring maar achterop

Spring maar achterop

In Nederland is fietsen zo gewoon dat we ons haast niet kunnen voorstellen dat de stalen ros in andere landen geen gemeengoed is. Gelukkig ontdekken ook steeds meer buitenlandse steden het voordeel van de fiets: je ontdekt de mooiste plekjes, kunt overal komen en je staat nooit in de file. Onderstaande steden hebben een sterke of opkomende ‘urban biking culture’.

Amsterdam Hoeven we eigenlijk niet te noemen. Dit is de Europese fietsstad bij uitstek: de stad huisvest meer rijwielen dan inwoners. Toeristen staan vaak versteld van de tientallen fietsen die aan Amsterdamse bruggen zijn geketend en fotograferen er lustig op los. Een ritje door het Vondelpark of onder het Rijksmuseum door, is een prachtige ervaring. Overigens zijn niet alle Amsterdammers hier even blij mee, dus als toerist moet je uitkijken waar je fietst.

Kopenhagen doet er veel aan om de ‘ecometropool’ van de wereld te worden, waarbij de fiets een belangrijke rol speelt. De Deense hoofdstad beschikt over 350 km aan fietspaden en heeft zelfs een ‘fietssnelweg’ van vier meter breed, met onderweg pitstops om zachte banden op te pompen en andere kleine reparaties uit te voeren. Met de fiets zijn ook de prachtige parken, bossen en stranden ten noorden en zuiden van de stad makkelijk bereikbaar.

De Londense fietscultuur wordt gekenmerkt door stijlvol geklede hipsters die de stad doorkruisen op hun retrobikes. In de vele bikercafés worden fietsen gerepareerd in de setting van hippe espressobars. De stad heeft echter de ambitie om ook andere Londenaren te verleiden gebruik te maken van de fiets. Het aantal fietsers is de afgelopen tien jaar al verdubbeld en ook de komende jaren wordt flink geïnvesteerd in de infrastructuur.

Net als in de Engelse hoofdstad is de fiets in Berlijn bezig aan een opmars onder de jonge en modieuze inwoners. Omdat juist de vele verschillende buurten en wijken van Berlijn de stad zo’n aantrekkelijke bestemming maken, is de fiets het transportmiddel bij uitstek. Lange en brede straten – die steeds vaker zijn voorzien van fietspaden – zijn makkelijk te navigeren voor bezoekers. Een van de mooiste fietsroutes loopt vanuit het hart van de stad via de rivier Spree naar het Treptower Park.

Zoals ook in veel andere Europese steden het geval is, leiden opstoppingen en schaarse parkeerruimte ook in Antwerpen tot een steeds belangrijkere rol voor de fiets. In een land waar het wielrennen in het bloed zit en broodfietsers een heldenstatus hebben, is de potentie voor het stadsfietsen groot. Toeristen kunnen eenvoudig gebruik maken van de 85 fietsstations die verspreid over de stad te vinden zijn. Op een gehuurde fiets kun je in een middag door de antieke straatjes, langs de vele musea of rondom de bekende kathedraal fietsen.

Dat een stadse fietscultuur niet alleen is voorbehouden aan Noord-Europese steden, bewijst Sevilla. De hoofdstad van de autonome regio Andalusië is dé fietsstad van Spanje. Een nieuw netwerk van 120 km fietspaden verleidt dagelijks 70.000 Sevillanos om de fiets te pakken. Bezoekers kunnen eenvoudig een fiets huren om bijzondere attracties te bezoeken zoals het Koninklijk Paleis van Sevilla, Plaza de España of de Kathedraal of om een ‘tapastour’ te maken langs de uitstekende restaurants. In deze zonnige stad kan dat ook uitstekend in de winter.

Bron: hotels.com
Share This