Stop voedselverspilling: doe mee met de ‘foodbattle’

Stop voedselverspilling: doe mee met de ‘foodbattle’

Eten gooi je niet weg. Dat vind jij toch ook? Toch belandt er jaarlijks zo’n 50 kilo eten per persoon in de afvalbak. Je hebt het misschien niet in de gaten, maar de meeste mensen gooien meer eten weg dan ze denken. Wil je weten hoeveel? Houd dan ook een ‘FoodBattleDagboek’ bij.

Door voedsel weg te gooien, verspillen we automatisch ook alle energie, water en menskracht die nodig zijn geweest om datzelfde voedsel te telen, bewerken en vervoeren. Door eten slim in te kopen, koken en bewaren kun je 20% minder eten weggooien. Door drie weken een FoodBattleDagboek bij te houden, leer je bewuster om te gaan met je voedsel.

Wat moet je doen?
Zelf de strijd aangaan tegen voedselverspilling? Het kan! Met de FoodBattle ga je samen met collega’s, leden van je vereniging of anderen de strijd aan tegen de verspilling van voedsel. Drie weken lang probeer je zo min mogelijk voedsel te verspillen. In een dagboek houd je dagelijks bij hoeveel voedsel je weggooit. Je krijgt concrete en makkelijke toepasbare tips om minder eten in de afvalbak te gooien. Door de combinatie van tips en meten kun je binnen drie weken jouw voedselverspilling flink verminderen. Dat bespaart geld en is goed voor het milieu. En het leuke van de FoodBattle is dat het je het niet alleen doet. Je kunt jouw resultaten vergelijken met die van de hele groep en zien hoe goed jij scoort. Meld je via de site van FoodBattle aan. Dit kan via het aanmeldformulier. In twee stappen bevestig je je aanmelding. Daarna ontvang je een startpakket en de instructies om mee te doen.

Tips om minder eten te verspillen

  • Koop precies wat je nodig hebt, dan hoef je minder weg te gooien. Maak daarom een boodschappenlijstje en houd je daar aan.
  • Weeg pasta, rijst en couscous goed af met een keukenweegschaal of een kopje voordat je gaat koken.
  • Kijk, ruik en proef een product als je niet zeker weet of het nog goed is. Gooi het dus niet klakkeloos in de prullenbak als de THT (tenminste houdbaar tot)-datum is verstreken. Lang niet alles dat over de datum is, hoef je weg te gooien. Veel producten zijn ook na de THT-datum nog goed te eten. Zo zijn groenten en sauzen in glas of blik, frisdranken en droge rijst en pasta nog jaren eetbaar na de THT-datum. Bederfelijke producten met een TGT (te gebruiken tot)-datum, zoals vis en vlees kun je beter niet meer eten na die datum.
  • Bewaar je voedsel op de juiste plek, dan bederft het minder snel. Bekijk de bewaartips op Milieu Centraal.
  • Maak een goed plan voor je maaltijden: wanneer eet je wat? Daardoor verspil je uiteindelijk minder.

Kijk voor meer tips en informatie over voedselverspilling op:
milieucentraal.nl
voedingscentrum.nl

 

Fotocredits: www.nu.nl

Share This