Top 5 mooiste landelijke vloertegels

Top 5 mooiste landelijke vloertegels

Een landelijke woonstijl is en blijft populair. Het zorgt voor een warme en karakteristieke sfeer. Vaak hebben we direct een inrichting in gedachten bij het kopen of bouwen van een huis. De vloer vervult een belangrijke rol bij het ontstaan van die inrichting en het creëren van een landelijke inrichting. Het aanbod in vloertegels is groot en dat maakt het soms lastig om de juiste keuze te maken. Om je op weg te helpen, hebben we de mooiste landelijke vloertegels in kaart gebracht met de bijbehorende eigenschappen.

 

Het begrip landelijk is niet voor iedereen gelijk. Onder landelijk verstaan wij de vloeren met een geleefde en karakteristieke uitstraling, vaak robuust en verouderd (gemaakt). Natuursteen wordt vaak meer gezien als een landelijke vloer dan een keramische tegel. Dit is niet zo gek, omdat een keramische vloer machinaal vervaardigd is. Ben je op zoek naar een vloertegel met een verleden? Ga dan voor natuursteen. Of ben je op zoek naar een vloertegel met een landelijke uitstraling? Dan is een keramische vloertegel ook een optie!

1. Franse Bougondische dallen

Een van de mooiste landelijke vloeren (vinden wij) zijn de Franse dallen. Zoals de naam al aangeeft zijn de Bourgondische dallen afkomstig uit de streek Bourgogne (Frankrijk). Deze vloertegels werden vroeger veel toegepast in kastelen en landhuizen, maar zien we meer en meer terug in woonhuizen. Deze kalkstenen hebben een prachtige antieke en rustieke uitstraling. Franse dallen hebben een zeer doorleefd karakter waarbij geen enkele steen hetzelfde is. In het verleden werden de dallen zelfs uit oude panden gehaald om vervolgens elders opnieuw te verwerken, maar ze worden voornamelijk gewonnen uit Franse groeves in de Bourgogne en Dordogne. Het is een natuurproduct wat zich kenmerkt door zijn uniek eigenschappen. Een eigenschap van de Franse dal is zijn gevoeligheid voor krassen en vlekken. Dit kan gezien worden als nadeel, maar is het eigenlijk niet. Het mooie karakter van deze landelijke vloertegels heeft het te danken aan zijn gevoeligheid. Dit maakt het mogelijk om de tegel te bewerken en het een prachtige verouderde uitstraling mee te geven. We praten daarom niet in voor- en nadelen, maar we sommen de eigenschappen voor je op:

– Prachtige rustieke uitstraling: Franse dallen zijn wat dat betreft het neusje van de zalm. Je wordt letterlijk verliefd op deze prachtige vloertegels.
– Krasgevoelig: een kalksteen is zacht en vrij poreus waardoor er sneller dan gemiddeld krasjes ontstaan. Door het robuuste uiterlijk van de steen, valt dit echter nauwelijks op.
– Vlekgevoelig: vetvlekken trekken er na verloop van tijd uit of kunnen weggepoetst worden met een ontvetter. Zuurhoudende middelen zijn wel een gevaar voor deze vloertegel, deze bijten namelijk uit.
– Dikteverschillen: het leggen van Franse dallen vraagt daarom om een vakman
– Prachtige kleurschakeringen: in een tegel kunnen meerdere kleuren voorkomen en dit is bij elke tegel uniek. Franse dallen zijn veelal verkrijgbaar in lichtgrijze, beige en bruin/gele tinten.
– Verkrijgbaar in diverse maatvoeringen: de franse dallen worden voornamelijk gelegd in Romaans Verband en vrije lengte, maar ook de afmetingen 20×20, banenverband, 60×60, 70×70 en 80×80 cm zijn verkrijgbaar.
– Niet goedkoop: de prijs van Franse dallen ligt een stuk hoger dan de gemiddelde vloertegel, maar dan heb je ook wat unieks!
– Prima te combineren met vloerverwarming

 

Leisteen vloertegels2. Hardsteen vloertegels

Hardsteen wordt al eeuwlang toegepast in panden en huizen. Dit materiaal zien we niet alleen terug als vloertegel, maar ook in de afbouw zoals vensterbanken, raamdorpels en afbouwmaterialen voor de tuin. Een prachtige landelijke vloertegel is de Vietnamese Hardsteen met een soft finish (gezoet & getrommeld) of geschuurde (geschuurd & getrommeld) bewerking. Een Vietnamese Hardsteen tegel heeft een grijs/blauwe kleur en is getrommeld waardoor het een geleefde uitstraling krijgt. De randen van deze tegels zijn daardoor ‘gekarteld’ wat zorgt voor een prachtig effect. Hardsteen is een kalkhoudend gesteente en dus ook vrij zacht. Dit maakt het materiaal ook geschikt om te trommelen, maar zorgt er ook voor dat het gevoelig is voor krassen en vlekken. Geen nadeel vinden wij, maar wel iets om in het achterhoofd te houden. Vetplekje strekken na verloop van tijd uit de tegel of kunnen met een ontvetter verwijderd worden. De vloer vraagt om net wat meer onderhoud als dit punten zijn waaraan jij je kunt ergeren.

– Verkrijgbaar in veel afmetingen: van klein tot groot. Ook erg mooi in combinatie!
– Prachtige verouderde uitstraling: de tegels zijn getrommeld voor een doorleefde uitstraling. De randen zijn gekarteld.
– Krasgevoelig: het is een kalkhoudend materiaal en dus ook vrij zacht
– Vlekgevoelig: vlekken trekken snel in de tegel. Let op met bleek of andere zuurhoudende middelen. Dit bijt uit en is onomkeerbaar!
– Prima te combineren met vloerverwarming

3. Leisteen vloertegels

Ben je op zoek naar een mooie en zeer betaalbare landelijke vloer? Dan zijn er diverse Leisteen vloeren die geschikt zijn. Met name de castle stones worden veel gekozen voor het creëren van een landelijke stijl. Zoals de naam ook aangeeft zijn het vloertegels die een kasteelachtige uitstraling hebben. De Leisteen castle stone vloertegels zijn verkrijgbaar in diverse kleuren, de meest populaire zijn de castle stone zwart en castle stone grijs. De tegels hebben een prachtige verouderde uitstraling en gekapte randen. De tegels hebben een goede prijs/kwaliteit verhouding en zijn (meestal) verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen. Andere Leisteen vloertegels met een landelijke stijl zijn: Harappa stone (lichtgrijs), Castle stone beige, Leisteen Mustang black (antracietkleurig). Stuk voor stuk prachtige tegels. Waar je wel rekening mee moet houden bij Leisteen is dat het kras- en vlekgevoelig is. Ook hier geldt dat het gezien kan worden als een nadeel, maar de tegel anderzijds ook zijn unieke karakter geeft.

– Betaalbaar: in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Franse dallen, zijn de Leisteensoorten een stuk goedkoper. Ze liggen vaak ook in prijs een stuk lager dan de Vietnamese Hardsteen en sommige (kwalitatief hoogwaardige) keramische vloertegels.
– Krasgevoelig: vaak ontstaan er oppervlakte krasjes die je weg kunt dweilen. Let wel op met stoelen en tafels met scherpe randen, deze kunnen diepere krassen veroorzaken die niet meer weg te poetsen zijn.
– Vlekgevoelig: let op met zuurhoudende middelen, deze bijten uit. Vetplekjes kunnen met een ontvettend middel weggepoetst worden.
– Verkrijgbaar in een groot aantal afmetingen: omdat leisteen een populair materiaal is (ook vanwege de goede prijs/kwaliteit verhouding), is het ook beschikbaar in diverse afmetingen.
– Prima te combineren met vloerverwarming

4. Houtlook vloertegels of keramisch parket

Bij een landelijke inrichting wordt ook vaak gekozen voor een houten vloer. Prachtig en absoluut een optie, maar een houten vloer kent wel een aantal nadelen: het vraagt om jaarlijks onderhoud, het kan kromtrekken, verkleuren en het is gevoelig voor krassen en vlekken. Ook is een houten vloer niet altijd een goede combinatie met vloerverwarming. Ben je op zoek naar een lookalike van de houten vloer, dan is een houtlook tegel een perfect alternatief! Het aanbod houtlook tegels is zeer uitgebreid. Er zijn een groot aantal kleuren en afmetingen en de prints varieeren van neutraal tot heel robuust. Doordat de tegels vaak een ‘natural touch’ hebben, lijken ze niet alleen op hout, ze voelen ook zo. De zichtbare groeven geven de tegel ook meer diepte. Een houtlook vloertegel kan je overigens ook toepassen in een badkamer, dat zouden we bij een houten vloer zeker niet aanraden. Samengevat heeft een houtlook vloer de volgende eigenschapen:

– Krasvast
– Niet gevoelig voor vlekken
– Kleurvast
– Prima te combineren met vloerverwarming
– Geschikt voor toepassing in natte ruimtes
– Groot aanbod

Hardsteen vloertegels

5. Keramische vloertegels met een natuursteen look

Niet elke natuursteen look vloertegel is per definitie een landelijke vloer te noemen. Er zijn een aantal keramische vloertegels die we kunnen scharen onder de landelijke tegels zoals de hardsteen look, leisteen look, kalksteen look, travertin look en keramisch parket tegels. De prints die gemaakt worden zijn geïnspireerd door natuursteen vloertegels. Omdat de technieken steeds beter worden, zijn de prints steeds gedetailleerder. Ook zien we steeds meer keramische hardsteen look vloertegels met ‘gekapte’ randen. Een keramische vloer met natuursteen look heeft dezelfde eigenschappen als de houtlook vloertegel:

– Krasvast
– Niet gevoelig voor vlekken
– Kleurvast
– Prima te combineren met vloerverwarming
– Geschikt voor toepassing in natte ruimtes
– Groot aanbod

Share This