Vaker knuffelen

Vaker knuffelen

Wist jij dat regelmatig knuffelen de kans op hartziektes, stress en depressies vermindert?

knuffelVolgens een Brits onderzoek onder mannen en vrouwen tussen 20 en 49 jaar zou een knuffel wel eens heel effectief kunnen zijn om bij de dokter uit de buurt te blijven.

 

Lichamelijke reactie
De onderzoekers stelden vast dat als je tien seconden knuffelt je bloeddruk verlaagt en het gehalte van diverse hormonen verandert. Bijvoorbeeld het gehalte aan stresschemicaliën daalt en het gelukshormoon oxytocine stijgt. “De positieve emotionele ervaring van knuffelen, roept biochemische en fysiologische reacties op in ons lichaam”, aldus onderzoeker Jan Astrom.

 

Gelukshormoon
Het gelukshormoon oxytocine is vooral bekend als het hormoon dat vrijkomt bij een bevalling en tijdens het geven van borstvoeding; het stimuleert de melkproductie. Uit recent onderzoek blijkt dat het vrijkomen van dit hormoon kan uitgelokt worden door knuffelenen en gunstige effecten heeft op sociale vaardigheden, zelfvertrouwen en stressvermindering. Via de huid, het brein en het hart wordt onze tiende hersenzenuw gestimuleerd, waardoor het oxytocinegehalte stijgt. En dat levert een hele hoop gezondheidsvoordelen op. Lekker knuffelen dus!

Share This