Van koffie tot paddenstoel

Van koffie tot paddenstoel

Verse tuinkruiden in de keuken, sla, tomaat, courgette en pompoen in je moestuin(bak). Maar zelf paddenstoelen kweken? Het kan. Met de DIY Mushroomfarmkit heb je binnen tien dagen oesterzwammen van eigen bodem. Op basis van koffie.

Koffie? Ja, koffie! Koffiedik blijkt namelijk een perfecte voedingsbodem voor paddenstoelen. Dat ontdekte de mensen achter het bedrijf Green Recycled Organics (GRO Holland), dat op grote schaal oesterzwammen ging kweken op het zwarte goedje. Ze maakte furore met hun recept voor een paddenstoelenburger en deze zogeheten VeggieBurger is inmiddels in veel horecagelegenheden verkrijgbaar. Met de DIY Mushroomfarmkit brengt GRO Holland de paddenstoelenkwekerij naar je vensterbank!

Warm plekje
Het groeiproces voltrekt zich volledig in het fraai vormgegeven doosje. Dus geen gedoe met mest en sterke zwammengeuren. Een mes, een warm plekje, af en toe wat water is alles wat je nodig hebt en in zo’n tien dagen groeien de oesterzwammen het doosje uit! Na je eerste oogst vervolg je het procedee nog een keer en met een beetje geluk, warmte en water kun je nóg een portie oogsten.

Lekkere vleesvervanger
Vers geoogste paddenstoelen zijn extra lekker ten opzichte van een bakje uit de supermarkt. Deze oesterzwampaddenstoelen zijn ook nog eens super gezond! Ze bevatten veel eiwitten en bijna geen calorieën. Daardoor zijn ze een voedzame en lekkere vleesvervanger (of begeleider natuurlijk). Helemaal van deze tijd want in 2014 signaleerde food trendwatcher Anneke Ammerlaan al dat paddenstoelen het nieuwe vlees is op de Foodtrends beurs in Leiden: “Vegetarisch was al een trend, maar het komende jaar gaat het nog verder. Bij vegetarisch moeten we denken aan niet alleen ‘geen vlees’ maar ook ‘eat clean’. Zonder vlees kun je ook lekker en gezond eten.”

Natuurlijk product
‘Clean’ zijn de paddenstoelen van de DIY Mushroomfarmkit zeker; behalve koffiedik worden er slechts sporen van paddenstoelen toegevoegd, de oesterzwammen uit de kit zijn dus een volledig natuurlijk product. Het koffiedik is bovendien een restproduct uit de horeca en krijgt op deze manier een nieuw leven. En dat is helemáál van deze tijd! De DIY Mushroomfarmkit is onder meer verkrijgbaar bij verschillende locaties van Coffee Company (tevens een van de leveranciers van koffiedik!), NEMO, Artis, Droog Design in Amsterdam, Kunsthal in Rotterdam.

Kijk voor actuele (online) verkoopadressen op gro-holland.com

Share This