Verlegen? Doe er iets aan!

Verlegen? Doe er iets aan!

Het lijkt zo onschuldig, maar als je last hebt van verlegenheid kan dat niet alleen sociaal maar ook op de werkvloer voor problemen zorgen. Je kunt er zelfs promoties en kansen door mislopen! 

Maar liefst 80 procent van alle mensen is wel eens verlegen, 4 procent is altijd verlegen en 76 procent is dat alleen in bepaalde situaties. Verlegen mensen zullen gesprekken bij de koffieautomaat en in de wandelgangen vermijden, terwijl die juist zo belangrijk zijn. Ook durven ze vaak niet te laten blijken dat zij hun werk graag doen en kunnen daardoor ongeïnteresseerd overkomen. Dit kan soms leiden tot verkeerde conclusies: dat je niet in het team past en dat daarom je contract niet wordt verlengd. Gelukkig kun je verlegenheid deels onder controle krijgen, óók op de werkvloer.

Kat uit de boom
Als je ergens nieuw bent, is het in het begin moeilijk om je draai te vinden en je op je gemak te voelen. Waarschijnlijk doe je het al vanzelf: mensen observeren en kijken wie je leuk vindt. Je begint met één waarmee je een werkgerelateerd e-mailcontact opbouwt. Na verloop van tijd zet je er ook eens wat persoonlijks in de mail, zodat je een sociale band met iemand krijgt. Of schuif naast die persoon aan de lunchtafel. Vaak ontstaat er vanzelf een gesprekje.

Doe er iets aan
Een verlegen houding heeft vaak een gesloten houding tot gevolg, waardoor mensen je minder snel zullen aanspreken. Alleen jij kun dit veranderen. Je kunt het oefenen door met jezelf af te spreken dat je tenminste één keer per dag iemand aanspreekt. Dit hoeft niet per se op het werk, maar kan ook in de supermarkt op het schoolplein of in de trein. En zoek op een feestje niet altijd meteen de mensen op die je al kent, maar ga ook eens naast een vreemde zitten. Binnen no time heb je een gesprek.

Help jezelf
Als je bang bent om raar gevonden te worden of  je komt tijdens een gesprek met iemand niet goed uit je woorden, dan is het goed om je voor te bereiden. Oefen voor de spiegel wat je wilt zeggen en formuleer standaardantwoorden voor situaties waarin je vastloopt. Je zult zien dat je daardoor zelfverzekerder bent en steviger in je schoenen staat. En dat straal je dan ook uit.

 

Fotocredits: metronieuws.nl

 

Share This