Voel je je onzeker op je werk?

Voel je je onzeker op je werk?

Soms gebeurt er iets op je werk, waardoor alles anders wordt. De afdeling waar je je altijd op je gemak voelde, is opeens niet zo’n prettige omgeving meer. Misschien is er een nieuwe collega, waarmee je niet lekker samenwerkt, een andere leidinggevende die totaal andere ideeën heeft over de inhoud van jouw functie of een reorganisatie. Het zijn allemaal factoren die je zelfvertrouwen kunnen schaden.

Je wordt onzeker over de kwaliteit van je werk, gaat meer fouten maken, neemt geen initiatieven meer en de gezellige praatjes bij de koffiemachine met je leidinggevende zijn ook verleden tijd. Kortom, het plezier in je werk is ver te zoeken. Het liefst wil je je weer voelen, zoals voor de nieuwe situatie: sterk, veilig, zelfverzekerd, trots en succesvol. Maar hoe komt de oude jij terug in de nieuwe situatie?

5 tips om je zelfvertrouwen terug te winnen.

1. Wat is er veranderd op het werk?
Wat is er gebeurd dat je uit evenwicht bracht? Probeer de oude situatie los te laten en op een andere manier naar de nieuwe situatie te kijken. Heb je moeite met de nieuwe situatie te accepteren? Is het echt slechter of is het anders?
Stelt de nieuwe leidinggevende andere eisen aan je werk? Vraag je leidinggevende dan om extra uitleg of hulp.
Communiceert je collega anders dan je vorige collega? Bespreek het samen. Misschien vindt je nieuwe collega het ook wel lastig om jou aan te spreken.

2. Wat gaat wel goed? 
Geef je zelf elke dag minstens één concreet compliment over wat je hebt bereikt. Wellicht heb je veel moeite gedaan om iets nieuws te leren of ben je op die nieuwe collega afgestapt om jullie onderlinge contact te verbeteren. Of heb je goed werk afgeleverd of iemand ergens mee geholpen. Het zijn vaak de kleine dingen die veel opleveren. Benoem ze, dat is goed voor je zelfvertrouwen.

3. Roep de oude gevoelens van zelfvertrouwen op
Hoe voelde je je toen je nog met plezier naar je werk ging en niet onzeker was? Probeer dat gevoel op te roepen en schrijf dit op. Wat is er veranderd ten opzichte van nu? Probeer dat gevoel op te roepen op het moment dat je het nodig hebt in de nieuwe situatie.

4. Erken je onzekerheid
Andere omstandigheden betekent onbekendheid over de toekomst. Ook al deed je je werk altijd goed, het kan zijn dat je fouten maakt als je nieuwe taken krijgt. Accepteer dat en zie het als een uitdaging, iets waar je van leert en groeit.

5. Geef je zelf de tijd  
Je zelfvertrouwen terugkrijgen, kost tijd en energie en je moet er iets voor doen. Schrijf op wat je kunt doen om je zelfvertrouwen terug te krijgen. Als je erbij nodig hebt, vraag ze om hulp. Laat je vertrouwen langzaam groeien in de nieuwe situatie. Je zult merken dat je weer lekkerder in je vel komt te zitten en met het zelfde gevoel van ontspanning en succes naar je werk zult gaan. Waarschijnlijk kom je er zelfs sterker uit, omdat je nu weet dat een nieuwe situatie je niet meer zo snel uit het lood zal slaan.

Fotocredits: www.bureauschuttersveld.nl

 

Share This