VoorDeFilm: alleen voor filmliefhebbers

VoorDeFilm: alleen voor filmliefhebbers

Voor echte filmliefhebbers is er nu een hele handige website waar je inleidingen op films kunt bekijken door fanatieke filmkenners. Elke donderdag wordt een nieuwe film toegevoegd.

VoorDeFilm is een onafhankelijk kanaal op YouTube waar een vaste groep filmkenners inleidingen geeft op oude en nieuwe films, van arthouse tot blockbuster, met een voorliefde voor de kwaliteitsfilm. Ze zetten in ongeveer 5 minuten uiteen waar de films over gaan, hoe deze tot stand zijn gekomen en waarom ze absoluut het kijken waard zijn. Inmiddels staan er meer dan 32 inleidingen online en elke donderdag verschijnt een nieuwe video.

Video-essays
Naast de inleidingen is er ook ruimte voor video’s die inhoudelijker ingaan op bepaalde onderwerpen, zoals de video-essays over Alice in Wonderland-verfilmingen en liedjes die hun onschuld verliezen door de filmische context. Ook zijn er twee essays gemaakt voor het Critics’ Choice-programma op het afgelopen filmfestival van Rotterdam (IFFR).
In samenwerking met de Dutch Directors Guild heeft VoorDeFilm twee video’s geleverd voor de DDG-Awards waarin de genomineerde films werden besproken. Deze werden vertoond tijdens de uitreiking in Theater Bellevue op 9 maart en zijn ook terug te kijken op het Youtube-kanaal.

VoorDeFilm wordt gemaakt door Menno Kooistra (filmwetenschapper en videomaker bij de VPRO). Nederlandstalige inleidingen op films, zoals vroeger op tv, waren er nog niet. Dat gat is op initiatief van Menno gevuld in samenwerking met de volgende inleiders, stuk voor stuk fanatieke filmkenners:

Phil van Tongeren (filmprogrammeur/redacteur Schokkend Nieuws)
Robert Neugarten (vertaler)
Hedwig van Driel (filmjournalist, o.a. Schokkend Nieuws)
Rick de Gier (filmjournalist VPRO Cinema)
Michael Minneboo (journalist)
Jasper Tonnon (filmjournalist VPRO Cinema)
Ilse van der Velden (redacteur VPRO Gids)
Vincent Hoberg (tekstschrijver)
Maarten Janssens (ontwerper/illustrator)
Annelies Termeer (projectleider)
Luuk van Huet (filmprogrammeur/journalist)
Anouk Smit (schrijver)
Jasper Koning (boekenlezer)

En een regelmatige gast, zoals onlangs Ate de Jong (regisseur) en Jonathan Maas (journalist).

 

Share This