Voorkom die burn-out

Voorkom die burn-out

Psycholoog Hans de Witte voorspelde het al: ‘2009 wordt het jaar van de burn-outs. ’ En hij had gelijk. Het totaal aantal meldingen van psychische aandoeningen steeg met 23.2%.

Arbeidspsycholoog Hans de Witte voorspelde het al: ‘2009 wordt het jaar van de burn-outs. ’ En hij had gelijk. Het totaal aantal meldingen van psychische aandoeningen door werkdruk was in 2009 maar liefst 23.2% hoger dan het voorgaande jaar.

 

Dit is te verklaren aan de hand van de economische crisis. Mensen worden onzekerder, zijn bang om hun baan te verliezen en zetten zich voor 200% in om onmisbaar te worden. Maar hoe zorg je er nu voor dat jij niet gebukt gaat onder extreme vermoeidheid en het gevoel te hebben compleet op te zijn?

 

Belangrijk is om realistische eisen aan jezelf te stellen. Een burn-out is het gevolg van een verstoorde energiebalans en overvalt vaak een perfectionist. Je stopt meer in je werk dan dat je ervoor terug krijgt. Besef dat je niet alles kunt doen wat je zou willen. Neem niet teveel hooi op je vork, als je bij voorbaat al weet dat het niet gaat lukken binnen het afgesproken tijdbestek. Wees niet te hard voor jezelf en weet dat niemand perfect is. Ook jij kan wel eens een steekje laten vallen of een fout maken. De ontslagbrief ligt niet direct klaar.

 

Verminder de werkstress door alles helder op een rij te zetten. Maak to do-lijstjes en nummer de activiteiten. Zo maak je voor jezelf duidelijk wat prioriteit heeft en voorkom je stresssituaties. Werk ook met een weekagenda en vermijd de dagversies. Zo heb je goed voor ogen wat er de hele week moet gebeuren.

 

Geniet van het werk dat je doet en zorg dat de sfeer op de werkvloer prettig is. Het is veel fijner werken als je goed met je collega’s, en vooral je leidinggevende, op kunt schieten. Dit maakt het ook makkelijker om een collega aan te spreken op zijn of haar gedrag of om te zeggen dat je het niet redt en hulp in wil schakelen.

 

Geven en ontvangenDurf nee te zeggen. Altijd maar ‘ja’ zeggen zorgt ervoor dat mensen al gauw denken ‘dat doet ze wel.’ Te veel  nee zeggen is ook niet goed, dan wordt het  lastig om zelf iets voor elkaar te krijgen.

 

Stress zorgt  voor een verminderde weerstand. Luister daarom goed naar je lichaam. Heb je veel last van verkoudheid, onverklaarbare hoofdpijntjes of concentratieproblemen? Dit alles kan wijzen op een burn-out die op de loer ligt. Merk je ook dat je je de laatste tijd grieperig voelt, vermoeid bent of stemmingswisselingen hebt? Dan wordt het tijd om een stapje terug te doen. Over stapjes gesproken. Zorg voor voldoende beweging op kantoor. Loop eens naar je collega om te overleggen in plaats van te mailen, en neem de trap in plaats van de lift. Beweging ontstrest.

 

Als laatste is het belangrijk dat je een goede balans vindt tussen werk en je privéleven. Zodra je thuis bent, denk je toch nog vaak na over je werk en voor je het weet is de avond voorbij. Probeer doordeweeks eens een avondje buiten de deur te eten. Plan ook in het weekend minstens een ontspannende activiteit. Je zult zien dat je maandagochtend goed bent uitgerust en met frisse moed weer begint aan de nieuwe werkweek.

Share This