Vrijdag de 13de: geloof jij in het bijgeloof?

Vrijdag de 13de: geloof jij in het bijgeloof?

Kom jij op vrijdag de 13de je bed niet uit? Dan heb je vast last van de paraskevidekatriafobie. Je bent niet de enige. Voor velen betekent de combinatie vrijdag met het getal dertien ongeluk.

De term paraskevidekatriafobie werd 100 jaar geleden bedacht door een therapeut die gespecialiseerd is in het het behandelen van mensen met irrationele angsten. Die angsten kunnen heel ver gaan, zoals de hele dag in bed blijven, geen zaken doen en niet trouwen op deze dag. Ook melden veel mensen zich ziek op vrijdag de 13de. Waar komt dit bijgeloof toch vandaan?

Oorsprongfokkesukke
Volgens allerlei websites, waaronder Wikipedia, is de oorsprong van dit bijgeloof eeuwenoud. In het christendom staat 13 voor ongeluk omdat er dertien mensen aan tafel zaten tijdens het laatste avondmaal en Jezus op een vrijdag werd gekruisigd. Ook zou God Adam en Eva uit de tuin van Eden hebben weggestuurd op een vrijdag. Verder was in de Romeinse tijd vrijdag executiedag, evenals in Groot-Brittannië, waar het beulendag werd genoemd. En op deze dag zouden in de middeleeuwen heksen samenkomen. Waren ze met twaalf dan  zou de duivel als dertiende lid aanschuiven.

Gebroken spiegel
De combinatie van vrijdag en 13 betekende dus ongeluk en dat bijgeloof heeft zich over de hele wereld verspreid. Zo zijn er hotels die geen kamer 13 hebben, hoge gebouwen zonder 13de verdieping, vliegtuigen die geen rij 13 hebben en ziekenhuizen zonder operatiekamer 13. En op deze dag moet je al helemaal geen zwarte kater tegenkomen, onder een ladder doorlopen of een paraplu binnenshuis openklappen. Een gebroken spiegel moet je al helemaal niet hebben op deze dag, want dat voorspelt zeven jaar ongeluk.

Dit jaar kunnen we ons ‘ongeluk’ op met drie vrijdagen die op de 13de vallen: 13 februari, 13 maart en 13 november.

 

Fotocredits: plazilla.com

Share This