Vrouwen bezig met salarisopmars

Vrouwen bezig met salarisopmars

Hoewel we doen voorkomen alsof we hartstikke geëmancipeerd zijn in Nederland, bestaan er nog steeds grote verschillen tussen vrouwen en mannen als het gaat om salaris. In 2012  was het verschil in bruto-uurloon 18 procent. Maar in 2008 was dat verschil nog 20 procent. Is dit het begin van een inhaalslag?

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen het grootst is boven de 45 jaar. Vrouwen verdienen gemiddeld ruim 22 procent minder dan hun mannelijke collega’s van dezelfde leeftijd. Het verschil is het grootst in de groep 50-55 jaar. Daar is het verschil 24 procent.

Vrouwen tussen de 25 en 30 jaar verdienen weer meer dan hun mannelijke leeftijdsgenoten. Maar dat komt doordat vrouwen in die leeftijd vaker hoogopgeleid zijn dan mannen. Tussen de 20 en 30 jaar bestaat er weinig verschil in bruto-uurloon tussen mannen en vrouwen.

Het grote verschil bij de oudere werknemers komt volgens het CBS doordat vrouwen hun carrière vaker onderbreken of minder uren gaan werken na de komst van kinderen. Met als resultaat een lager uurloon.

Share This