Waarom 3 zoenen en geen 2 of geen?

Waarom 3 zoenen en geen 2 of geen?

Nu we weer volop aan het gelukkig-nieuwjaar-zoenen zijn, rijst toch weer de vraag waarom wij eigenlijk 3 zoenen geven en geen 2 of 1. Tot eind jaren ’70 waren het gewoon nog 2 zoenen net als in veel andere landen. Wat ging er mis?

Het is niet helemaal duidelijk waar de 3 zoenen vandaan komen en de ‘veilige’ 2 hebben verstoten. Volgens emeritus hoogleraar ontwikkelingspsychologie Dolph Kohnstamm is het fenomeen over komen waaien van het Franse platteland aan het begin van de 20ste eeuw. Het zou iets te maken met de heilige drie-eenheid en heeft zich via de Franstalige gebieden naar onze zuidelijke provincies verspreid. Bekende Nederlanders met een voorbeeldfunctie hebben de rest gedaan. Of dit verhaal echt klopt, is niet bekend. In Frankrijk geven ze elkaar toch altijd 2 zoenen of zelfs maar 1?

Luchtzoenen
Veel mensen vinden onze 3 zoenen betekenisloos en doen het alleen omdat iedereen het doet. Ook wordt het zoenen vaak ontweken door het ‘verkoudheidsexcuus’ of er wordt maar wat in de lucht gezoend. En dat terwijl zoenen toch een teken van genegenheid is. Naar het schijnt is het in de grote steden al normaler om maar 1 zoen te geven. Dat gaat dus al de goede kant op. Om geen misverstanden te laten ontstaan, is het wel handig om van tevoren even aan te geven wat je van plan bent. Dan zoent er tenminste niemand mis.

Huggen
We zouden het ook zo kunnen doen als in onze buurlanden: 2 zoenen. Ontstaan daar ook geen misverstanden meer over in bijvoorbeeld politieke situaties, waar het nogal eens misgaat en er een gênante situatie ontstaat. Of nog beter: zoals de Amerikanen doen, alleen een ‘hug’. Even de armen om elkaar heen of maar 1 arm, je klopt of strijkt de ander over de rug en drukt de persoon, afhankelijk van hoe close je bent, even tegen je aan. That’s it! Zullen we met z’n allen voor the American way gaan? Dat is dan afgesproken.

Wil je meer weten over de kus-cultuur lees dan ook het artikel op mens-en-samenleving.nl.

Fotocredits: abcnews.go.com

Share This