Waarom heb ik sproeten?

Waarom heb ik sproeten?

Niet iedereen vindt het leuk om sproeten te hebben. Toch behoren sproeten tot een van de zeven schoonheden. Maar waarom krijgt de een wel sproeten en de ander niet?

Sproeten zijn kleine bruine vlekjes op de huid, meestal zo klein als een speldenknopje. Ze ontstaan wanneer het pigment in de huid niet gelijkmatig is verdeeld. Eigenlijk zijn sproeten dus klontjes pigment. Als de zon schijnt, maakt je huid meer melanine aan waardoor je een mooie bruine kleur krijgt. Vaak ontstaan dan ook zomersproeten of zie je de sproeten die je hebt beter doordat ze donkerder kleuren in de zon.

Waarom krijgen sommige mensen sproeten?

Erfelijkheid: als een van je ouders veel sproeten heeft, dan is de kans groot dat je ze ook krijgt. Families delen vaak dezelfde huidtype en dus ook sproetjes.

Lichte huid: mensen met rood haar en een lichte huid hebben meer kans op sproeten. Maar ook als je blond of bruin haar hebt, kun je sproeten krijgen. Hoe lichter de huid en de ogen, hoe groter de kans op sproeten.

Zonlicht: ben je vaak in de zon, dan kunnen er sproeten ontstaan of ze worden donkerder. Als je niet van sproeten houdt, dan doe je er goed aan je huid te beschermen met een extra hoge beschermingsfactor.

Share This