Waarom kiezen voor een hardsteen vensterbank?

Waarom kiezen voor een hardsteen vensterbank?

Hardsteen is een natuursteensoort die al eeuwenlang wordt gebruikt als materiaal voor tegels en bouwmaterialen zoals vensterbanken en raamdorpels. Hardsteen is een kalkhoudend materiaal dat wordt gewonnen uit groeves in diverse landen. Er zijn diverse hardsteensoorten met elk hun specifieke uitstraling.

In deze blog vertellen wij meer over de soorten hardsteen, de eigenschappen en het aanbod in hardsteen vensterbanken.

Welke soorten hardsteen zijn er?

Een hardsteen vensterbank is te herkennen aan zijn blauwgrijze kleur en wordt toegepast voor de afwerking van een raamkozijn aan de binnenzijde van een woning. Raamdorpels worden toegepast onder een raamkozijn aan de buitenkant van een woning. Er zijn diverse hardsteensoorten met elk een unieke uitstraling. De meest bekende en toegepaste hardsteensoorten zijn: Chinese hardsteen, Blue Cloud hardsteen, Vietnamese hardsteen en Belgische hardsteen. Onderstaand vertellen we meer over elke hardsteensoort en geven we aan of ze gebruikt worden voor het vervaardigen van vensterbanken:

 • Chinese hardsteen
  Een van de meest bekende hardsteensoorten is de Chinese hardsteen met een gezoete bewerking. Deze hardsteensoort wordt veel toegepast vanwege de gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Het is een hardsteensoort met een vrij donkergrijze kleur en gespikkelde structuur. Het materiaal wordt gewonnen uit groeves in China en gebruikt voor de vervaardiging van allerlei producten zoals tegels, plaatmateriaal (o.a. keukenbladen), paalmutsen, muurafdekkers en stapelblokken. Ook worden er halffabricaten geproduceerd voor het zagen van vensterbanken en raamdorpels. Chinese hardsteen met een gezoete bewerking wordt het meest gebruikt voor de productie van vensterbanken. Bij het zoeten van hardsteen ontstaat er een glad en mat oppervlak. Door het zoeten wordt de oorspronkelijke hardsteen donkerder van kleur.
 • Blue Cloud hardsteen
  Ben je op zoek naar een betaalbare variant voor Belgische hardsteen? Dan is de Blue Cloud hardsteen de perfecte keuze. Dit gesteente heeft een vrij lichte blauw/grijze kleur en gewolkte structuur. Dit materiaal wordt veel gebruikt voor het vervaardigen van vensterbanken en raamdorpels. We zien het erg veel terug in huizen en panden omdat het een goedkoop alternatief is voor Belgische hardsteen. Kwalitatief doet Blue Cloud hardsteen niet onder voor Belgische hardsteen. Blue Cloud hardsteen wordt aangeboden in diverse bewerkingen: gezoet (mat en glad), licht gezoet en geschuurd. De geschuurde variant heeft een betonlook en is vrij licht van kleur. Blue Cloud hardsteen wordt erg veel toegepast als materiaal voor vensterbanken en raamdorpels, maar niet voor tegels.
 • Vietnamese hardsteen
  Deze hardsteensoort is, zoals de naam al aangeeft, afkomstig uit Vietnam en kenmerkt zich door een blauw/grijze kleur en verouderde uitstraling. Vietnamese hardsteen wordt gebruikt voor de productie van tegels voor binnen en buiten. De tegels worden getrommeld voor een verouderde uitstraling, de meeste tegels hebben ook getrommelde randen. Vietnamese hardsteen wordt niet aangeboden als materiaal voor vensterbanken of raamdorpels. Wel is het heel goed mogelijk om de tegel te combineren met andere hardsteensoorten die worden gebruikt voor het vervaardigen van vensterbanken en raamdorpels.
 •  Belgische hardsteen
  Een vrij kostbaar materiaal is Belgisch hardsteen. Dit materiaal heeft een prachtige uitstraling, maar heeft een minder gunstige prijs-kwaliteit verhouding. Belgische hardsteen is kwalitatief niet beter dan andere hardsteensoorten, maar wel vele male duurder. Dit heeft te maken met de uitstraling van het materiaal. Er worden daarom betaalbare alternatieven aanboden zoals Blue Cloud hardsteen. Belgische hardsteen wordt gebruikt voor de vervaardiging van vensterbanken, raamdorpels en tegels voor binnen en buiten.

Voordelen van een hardsteen vensterbank

Hardsteen is en blijft een van de meest gekozen materialen voor de productie van vensterbanken.

Natuurlijke en authentieke uitstraling
Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor hardsteen is de natuurlijke uitstraling. Hardsteen staat bekend om zijn prachtige uitstraling en fossielen die zichtbaar zijn in het gesteente. Tijdloos en uniek.

Eenvoudig te combineren
Hardsteen heeft een blauw/grijze kleur en een tijdloze uitstraling. Het is te combineren met alle soorten vloeren en met nagenoeg elke kleur.

Duurzaam
Een hardsteen vensterbank hoef je in principe maar één keer te plaatsen en je hebt er een leven lang plezier van. In oude panden zien we zelfs nog hardsteen elementen terug die al eeuwen geleden zijn toegepast. Prachtig!

Sterk
Ben je op zoek naar een degelijk materiaal voor je vensterbanken? Dan is hardsteen een prima keuze. Het wordt vrijwel altijd verkozen boven kunststof en hout.

Krasgevoelig
Als we hardsteen vergelijken met sommige andere natuursteensoorten, dan is het minder hard dan bijvoorbeeld basalt en graniet. Dit zorgt ervoor dat hardsteen vrij krasgevoelig is. Deze eigenschap kan positief en negatief zijn. Het materiaal krijgt een verouderde en authentieke uitstraling, maar het kan ook zorgen voor irritaties omdat het zijn oorspronkelijke uitstraling niet (altijd) behoud. Wil je een materiaal dat nauwelijks krast? Kies dan voor een basalt of graniet vensterbank.

Vlekgevoelig
Hardsteen is gevoelig voor vlekken en is niet bestand tegen zuurhoudende middelen. Dit geldt voor alle natuursteensoorten. Vlekken kunnen verwijderd worden met een ontvetter of zullen na verloop van tijd uit het materiaal trekken. Het is mogelijk om hardsteen te impregneren, maar dit zal geen 100% garantie geven voor een vlekvrije vensterbank.

Wat kost een hardsteen vensterbank?

Een hardsteen vensterbank wordt voor elke klant op maat gemaakt. Dit is een proces wat gebeurd met de hand. De prijs van een hardsteen vensterbank is afhankelijk van de hardsteensoort en van de bewerking die het gesteente moet ondergaan. Totaaltegel biedt hardsteen vensterbanken aan die op maat worden gezaagd. Door middel van de online calculator kun je zelf eenvoudig en snel je prijs berekenen voor een hardsteen vensterbank.

Share This