Waarom mannen van lang haar houden

Waarom mannen van lang haar houden

Weet jij waarom mannen een vrouw met lang haar prefereren boven een vrouw met kort haar? Vinden ze het gewoon mooier staan of lekker om doorheen te woelen? Uit onderzoek blijkt dat mannen van lang haar houden, omdat het in verband wordt gebracht met de gezondheid van een vrouw en haar vermogen om zich voort te planten.

Zoekend naar een verklaring waarom mannen vrouwen met lang haar aantrekkelijker vinden dan vrouwen met kort haar, moeten we terug naar de evolutietheorie. Uiterlijke kenmerken die de andere sekse aantrekkelijk vindt, zijn indicaties voor zijn of haar vermogen om zich voort te planten. Onderzoek heeft aangetoond dat het haar van een vrouw daar een belangrijke rol in speelt. Mannen kijken, waarschijnlijk onbewust, naar de kwaliteit en de lengte van het haar, dat de gezondheid en genetische kracht van de vrouw vertegenwoordigt. Mannen gaven aan dat zij vrouwen met halflang tot lang haar aantrekkelijker en gezonder vonden dan vergelijkbare vrouwen met kort haar.

Aantrekkelijk
Het tijdschrift ‘Human Nature’ deed ook onderzoek naar haarlengten en kwam tot dezelfde conclusie: lange haarstijlen verhogen de aantrekkelijkheid van de vrouw. Het verbergt minder aantrekkelijke karakteristieken; het doet de kaaklijn smaller lijken en veel mannen zijn van mening dat het een vrouw extra vrouwelijk en jeugdig maakt.

Stereotype
Toch zijn er nog steeds vrouwen die boven de 40 jaar hun haar kort knippen. Ze hebben een man en kinderen en hoeven zich niet meer te ‘bewijzen’ door hun haar lang te dragen. Vaak worden ze overtuigd door vriendinnen die hun haar ook hebben afgeknipt, want dat zou meer passen bij de leeftijd. Gelukkig voelen vrouwen zich steeds minder gedwongen om aan dit stereotype beeld te voldoen en laten hun haar gewoon lekker lang.

Fotocredits: nl.forwallpaper.com

Share This