Waarom yoga ook voor mannen is

Waarom yoga ook voor mannen is

Yoga is beide: vrouwelijk én mannelijk. De ene kant, maar ook de andere kant. Yin en yang. Gevoel, emotie en wilskracht met fysieke kracht. Natuurlijk stel je jezelf kwetsbaar op door yoga te beoefenen maar al snel leren mannen hun grenzen (her)kennen. Mannen leren met yoga juist die grenzen niet te overschrijden, wat ze vaak met sporten wel doen.

Kwetsbaarheid blijft altijd een dingetje bij mannen. Ze willen toch stoer gevonden worden en niet plotseling overal pijntjes voelen.

yoga voor mannen - planetfemBij yoga hoeven de mannen niet gefocust te zijn op resultaat, wat ze bij het sporten natuurlijk wel altijd doen. Gewoon lekker in hippe yoga kleding rustig je grenzen verkennen. Het lichaam leren aanvoelen. Alle veranderingen in je lichaam heel subtiel opmerken. Je lichaam ervaren, daar gaat het bij yoga om. Dit is ook voor mannen heel goed, want dan kunnen mannen ook in het vervolg met bepaalde situaties bewuster omgaan. Merk op dat je door kunt ademen als je lichaam ergens weerstand biedt, merk ook op dat je gewoon door kunt ademen als je in een bepaald moment weerstand ondervindt.

Bewust

Mooie kernwoorden van nu zijn: bewust, productief, gestrest, in balans en verstilling. We zien dat er tegenpolen op te merken zijn. Om die tegenpolen perfect in balans te brengen beoefenen we yoga. Mannen net zo als vrouwen. Het bewust met je lichaam en je geest omgaan is de manier om rust te ervaren. Rust in je lichaam en rust in je geest, waardoor je straks in allerlei situaties ook de rust blijft ervaren.

Oefenen

Mannen kunnen snel ervaren dat de oefeningen ook voor hen uitermate geschikt zijn om rust en een gezonde levenshouding te ervaren. Yogakleding is dan wel prettig om te dragen. Net als bij sporten heb je speciale kleding nodig. Naast yogakleding dames is er nu ook zeker gave yoga kleding voor mannen en ook betaalbare yoga kleding.

Maar even terug naar de oefeningen. Bijvoorbeeld de oefening Uttanasana: Ga rechtop staan en breng armen opzij. Terwijl je uitademt buig langzaam voorover. Beweeg dan de armen naar voren en naar beneden totdat ze de grond raken. De eerste keer hoef je de grond niet echt aan te raken als je dat niet kunt halen, zie maar hoe ver je komt en probeer steeds een stukje verder. Rustig aan, stapje voor stapje. Deze oefening is goed voor je hamstrings en de kuit- en rugspieren. Stretchen is heerlijk en goed voor je lichaam.

 

Share This