Waarom zou je een huisdier nemen?

Waarom zou je een huisdier nemen?

Huisdieren zijn gezelschapsdieren. Wist je dat in Nederland meer dan de helft van de huishoudens minstens 1 huisdier heeft? Dat is natuurlijk niet voor niets, want het houden van dieren heeft gunstig effecten op ons welzijn.

Als er een dier in huis is, ben je nooit alleen. Een aaibaar huisdier kan voorzien in de behoefte om aan te raken en aangeraakt te worden. Ouderen blijven langer fit door met hun hond te wandelen. Bovendien zorgt het voor sociale contacten met buurtgenoten en andere hondenbezitters. Dat zijn zomaar wat voorbeelden waarom een huisdier ons goed doet. Er zijn zelfs voordelen voor de gezondheid:

  • Angst, eenzaamheid en depressie  kunnen afnemen als iemand een huisdier neemt
  • Het aaien van een dier werkt stress verlagend
  • Een kat op schoot kan een hoge bloeddruk verlagen; je wordt er rustig van
  • Wandelen met de hond is goed tegen overgewicht, zowel bij kinderen als volwassenen
  • Je kunt je verhaal kwijt aan een kat of een hond; hij wordt je maatje

Geborgenheid en rust
Er zijn aanwijzingen dat kinderen, die zorgen voor een huisdier, zorgzamer worden ten opzichte van de mensen in hun omgeving.  Verder kan een dier ervoor zorgen dat een kind minder bang wordt, bijvoorbeeld als er een waakzame hond is, is hij minder bang voor inbrekers. Of als hij de hond uitlaat, krijgt een kind meer aandacht van andere kinderen en dus meer sociale contacten. Een dier kan ook troost bieden en een gevoel van geborgenheid en rust geven. En wat vooral leuk is voor kinderen als de hond of kat nog jong is, ze graag eindeloos willen spelen.

 

 

Share This