Wat te doen bij schimmel in huis?

Wat te doen bij schimmel in huis?

Schimmels komen voor in bijna alle kleuren, soorten en maten en zijn naast ontzettend onaangenaam voor het oog, ook nog eens bijzonder slecht voor je gezondheid. In dit artikel lees je alles over schimmels in huis; hoe het ontstaat, hoe gevaarlijk het is, hoe je het kunt bestrijden en welke preventieve maatregelen je kunt treffen.

  1. Hoe ontstaan schimmels?

Schimmels zijn minuscule micro-organismen die ontstaan op vochtige en bij voorkeur relatief warme plekken in huis. Met name plekken waar luchtstromen ontbreken, zijn een ideale voedingsbodem voor schimmels. Niet verwonderlijk dus dat ze zich het liefst laten zien in badkamers, toiletten en keukens. Wat betreft materiaal zie je vaak schimmel op hout, in poreuze kit- of voegranden tussen (badkamer)tegels of op beschadigde muren en plafonds. 

  1. Hoe gevaarlijk zijn schimmels in huis?

Naast dat schimmel er niet erg fris uitziet, is het ook bijzonder slecht voor je gezondheid. Met name als er grote hoeveelheden schimmel in huis aanwezig zijn, kan het vervelende en zelfs langdurige gezondheidsklachten veroorzaken. Klachten die kunnen optreden zijn allergische reacties, vermoeidheid, huiduitslag, verkoudheid, hoofdpijn, neusbloedingen, braken en gewichts- en zenuwpijn.

 Hoe bestrijd je schimmels?

Schimmels zijn vaak erg hardnekkig. Indien je schimmel aantreft, ga dan zo snel mogelijk op bestrijding over. Er bestaan allerlei reinigingsmiddelen om schimmels goed weg te halen. Je kunt dan denken aan chloor, azijn en ammonia of speciale schimmelreinigers. Denk er bij het schoonmaken met deze middelen aan, dat je goed ventileert. Het is niet erg gezond om in te ademen. Is de schimmel al verder verspreid of simpelweg lastig om te verwijderen? Schakel dan een specialist in.

  1. Hoe voorkom je schimmels?

Je kunt ook preventieve maatregelen treffen om schimmel in huis te voorkomen. Goed ventileren is daarbij essentieel. Zorg voor een constante toestroom van verse lucht door middel van ventilatieroosters, mechanische afzuiging of kiepraampjes. Even een raam openzetten is niet voldoende. Laat bovendien vochtproblemen in huis zo snel mogelijk verhelpen en zorg ervoor dat je jouw huis – en dan met name de vochtige plekken – goed schoon houdt.

 

 

Share This