Wat trek je aan naar een begrafenis?

Wat trek je aan naar een begrafenis?

Een begrafenis is een respectvolle gebeurtenis. Tegenwoordig wordt voor de kleding ook wel gekeken naar de lievelingskleur van de overledene, maar over het algemeen zit je goed met een donkere kleur: zwart, grijs of donkerblauw. Zonder feestelijke patronen, geen bloot en niet opzichtig.

Omdat onze samenleving nu zo multicultureel is, moet je er rekening mee houden dat bij elke religie of spirituele stroming een andere symbolische kleur gebruikelijk is bij overlijden en/of begrafenis. Verkeer je in westerse kringen dan is een gedekte kleur altijd goed, tenzij anders voorgeschreven op de overlijdenskaart.

Godsdienstige uitvaart
Vooral als het een godsdienstige uitvaart is, doe je er goed aan conservatief gekleed te gaan. Donkere kleuren en het decolleté, de bovenbenen en de schouders bedekt. Nette dames kleding, dus geen mini-rokje, ook niet als je er een panty onder draagt. Als het erg warm is, houd je je jasje aan tijdens de dienst. Daarna kun je hem uit doen. Uiteraard draag je eronder iets wat netjes en verhullend is. Denk ook aan je sieraden: beter geen uitbundige kettingen of oorbellen.

Excuus voor nieuwe kleding
Een begrafenis is nooit leuk, maar wel een goede gelegenheid om je in het nieuw te steken. Het is belangrijk dat je laat zien dat je iets speciaals hebt aangetrokken en afgedragen kleding kun je dan maar beter in de kast laten hangen. Bovendien draag je de kleding ook weer naar een sollicitatiegesprek of een andere officiële gelegenheid. Wat betreft schoenen: geen schoenen met een open neus. Zorg dat je schoenen bij je kleding passen en poets ze nog even voor vertrek.

Kinderen
Ook kinderen moeten er netjes uitzien op een begrafenis. Jongens kunnen een zwart pak dragen, of een zwarte broek met een zwart overhemd en meisjes een zwarte jurk zonder pailletten. Ook de schoenen zijn zwart en zien er verzorgd uit.

Betekenis van kleuren in de uitvaart
Zwart – diepste rouw
Wit – tederheid en liefde
Paars – rouw en ingetogenheid
Rood – liefde en lijden
Roze – zachte tedere liefde

Op de website mens-en-samenleving vind je ook andere etiquetteregels die gelden bij een uitvaart.

Share This