Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Wat zijn de voordelen van zonnepanelen?

Zelf stroom opwekken, is dat iets voor jou? We hebben het dan specifiek over zonnepanelen, een groene manier van energie opwekken. Steeds meer Nederlandse huishoudens zien de voordelen hiervan in en kiezen voor zonnepanelen. Nu we steeds bewuster omgaan met energieverbruik, kan het moment een keer aanbreken dat ook jij de groene stap wilt maken. Maar zijn zonnepanelen wel echt zo efficiënt? En is het een investering voor de toekomst? Wanneer gaan duurzame zonnepanelen geld opleveren? In dit artikel geven we daar antwoord op. Lees je verder?

Een duurzaam alternatief
Laten we beginnen met het interessantste deel: Wat zijn de grootste voordelen van zonnepanelen? Zonnepanelen zijn kostenbesparend. Toegegeven, de installatie van de zonnepanelen is een behoorlijke investering, maar dit verdien je binnen gemiddeld 7 jaren terug. Vanaf dat moment ga je geld verdienen of beter gezegd: kosten besparen. Je betaalt nu gemiddeld €700 per jaar voor stroom, onder voorbehoud van de stijgende energieprijzen en de grootte van het huishouden.

Op het moment dat jij dit artikel leest, kunnen de energieprijzen dus alweer veranderd zijn. De kosten van een installatie is afhankelijk van een aantal zaken, maar voor een huishouden van 2 mensen zijn gemiddeld 12 zonnepanelen nodig. Wat dat kost? Zo’n €5.500. En wat levert het op? Gemiddeld €890 per jaar aan stroom. Wanneer heb je het aankoopbedrag terugverdiend? Binnen ongeveer 7 jaar. En aangezien zonnepanelen ongeveer 30 jaar meegaan, hoeven we jou vast niet uit te leggen wat dit betekent. Je zit een lange tijd met gratis stroom. Klinkt goed, toch?

Passen er zonnepanelen op mijn dak?
Allemaal leuk en aardig, een zonnepaneleninstallatie op jouw dak. Maar passen de zonnepanelen wel op het dak van je woning? En heb je een vergunning nodig? Voor de meeste daken heb je geen vergunning nodig, dus dat lijkt geen obstakel te vormen. Wat wel roet in het eten kan gooien, is de ligging van jouw dak en hoeveel zonnestralen jouw dak kan opvangen.

Als er veel schaduw op je dak valt, het dak op het noorden is gericht of niet groot genoeg is, kan dit invloed hebben op stroomopbrengst. Laat daarom altijd een specialist langskomen om te laten beoordelen of jouw dak geschikt is voor het zelf opwekken van groene energie. Zij kunnen ook een legplan maken, zodat je een goed beeld krijgt hoe het eruit komt te zien. Succes!

Share This