Weet jij wat we vieren met Halloween?

Weet jij wat we vieren met Halloween?

Vrijdag 31 oktober vieren we Halloween; een feest dat zijn oorsprong vindt in Groot-Brittannië, overwaaide naar Amerika en nu weer terug is gewaaid. Ook in Nederland wordt het steeds vaker gevierd. Maar wat vieren we nu eigenlijk?

Halloween stamt uit de tijd van de Kelten en werd vooral in Groot-Brittannië gevierd. Op hun kalender begon het nieuwe jaar op 1 november. De avond ervoor was niet alleen oudejaarsavond, maar ook Allerheiligenavond ‘All Hallows Eve’, waar de naam Halloween vandaan komt. De Kelten geloofden dat op Allerheiligen de geesten van alle overledenen van het afgelopen jaar terugkwamen om een levend lichaam in bezit te nemen. Daar waren natuurlijk ook slechte geesten bij die men verjoeg door zich te verkleden en door maskers te dragen. Tegelijkertijd werd toen het Keltische rijk door de Romeinen werd bezet, ook het einde van het oogstseizoen gevierd, het feest van Pomona. Pomona stond symbool voor vruchtbaarheid en werk tijdens het oogstfeest geëerd door de Romeinen.

Trick or treat
Rond 1940 voerden Ierse immigranten het feest in in Amerika. Daar wordt het nog steeds ieder jaar gevierd. Kinderen gaan als het donker is langs de huizen die zijn versierd met pompoenen en lichtjes en roepen: ‘trick or treat’, dat betekent, geef me iets lekkers, of anders…! De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Trick of treat is een oude christelijke gewoonte in Europa uit de 9de eeuw. Lopend van dorp naar dorp belde men aan om ‘zielencake’ te vragen. Als de bedelaar cake kreeg, dan beloofde hij te bidden voor de dode familieleden om hen te helpen de weg naar de hemel te vinden. Waarschijnlijk komt daar het huidige ‘trick or treat’ vandaan.

Kortom, Halloween is een feest van een nieuw begin, een herdenkingsfeest, een oogstfeest en een feest van geesten en griezels. We nemen afscheid van het verleden en gaan een nieuw begin tegemoet.

Share This