Zelfverzekerd door een krachtige lichaamshouding

Zelfverzekerd door een krachtige lichaamshouding

Wist je dat je door simpelweg je houding aan te passen je als een veel krachtiger persoon overkomt? Je lichaamshouding heeft namelijk een enorme invloed op hoe je je voelt, hoe je jezelf ervaart en hoe je je gedraagt.

Onze lichaamstaal en onze houding bepalen hoe anderen over ons denken en wat ze van ons vinden. Bijvoorbeeld door de manier van lopen, handelen en reageren, vormt de ander een oordeel over je; of we aardig zijn, competent, sociaal of a-sociaal. Je lichaamstaal is zelfs zo sterk dat als je iets anders uitdrukt dan wat je zegt in woorden, de ander je lichaamstaal eerder zal geloven dan wat je hebt gezegd. En het doet nog meer: het beïnvloedt ook jezelf.

Sterke houding
Amy Cuddy is onderzoeker aan de Harvard Business School en deed uitgebreid onderzoek onder haar studenten naar dit fenomeen. Zo steken mannen hun armen recht omhoog als ze een vraag beantwoorden, terwijl vrouwen juist hun arm buigen. Ook raken ze vaak hun gezicht en nek aan en kruisen hun enkels. Deze houdingen associeren we onbewust met zwakte. Verder liet ze deelnemers twee minuten alleen in een ruimte met de opdracht sterke poses aan te nemen. Bijvoorbeeld met de armen omhoog (juichend) of achter het hoofd, zodat je hoofd in je handen leunt of met de voeten op het bureau. Wat bleek? Het stresshormoon cortisol was met 25% afgenomen en het percentage testosteron steeg met 20%.

Moeilijk gesprek
Dus onze lichaamshouding beïnvloedt hoe we over onszelf denken en wat we voelen. Als je bijvoorbeeld lacht ook al voel je je niet echt goed, dan voel je je daarna toch een stukje beter. En wil je je voorbereiden op een moeilijk gesprek, sluit jezelf dan even op en neem die krachtige houding aan. Je staat meteen daarna een stuk steviger in je schoenen en dat komt ook zo over op de ander.

Wil je meer weten over lichaamshouding? Kijk dan dit inspirerende filmpje van Amy Cuddy.

Fotocredits: businessinsider.com.au

Share This