Zilver en goud inwisselen? Niet voordat je deze tips gelezen hebt!

Zilver en goud inwisselen? Niet voordat je deze tips gelezen hebt!

De goudinkoper heeft een omstreden reputatie. Helaas maar waar. Hoe vaak hoor je niet van afzetterij, van praktische roofprijzen, die geboden worden. En van de arme leek die erin trapt.

Nu zou je denken: ”Welke stommerd gaat ook naar zo’n louche goudinkoop?”  – dat is eenvoudig te beantwoorden. Waar moet hij of zij anders naartoe? De bank? Daar zitten geen echte specialisten. De kans dat je bij een bank een fatsoenlijke prijs krijgt voor jouw goud of zilver is bijzonder klein. En mocht de bank een specialist in huis hebben, moet er een afspraak worden gemaakt en duurt alles langer. En dat is weer lastig als je je geld snel nodig hebt.

Een kijkje in het hoofd van de goudinkoper

Één ding moet je weten: Goudinkopers zijn geen boeven. Het zijn handelaren en vaak goed geschoolde specialisten. Die nartuurlijk wel iets willen verdienen. Daarvoor zetten ze de volgende middelen in:

  • Tijd: De goudinkoper neemt zich de tijd, jouw goud te taxeren. Tijd is geld, daar zijn de meeste mensen het over eens.
  • Materiaal: Om goud op echtheid of puurheid te testen, worden er verschillende materialen gebruikt. Soms een beetje zuur, om de reinheid te bepalen. Een geijkte weegschaal. Soms wordt de taxatie zelfs met video opgenomen, om latere reclamaties te voorkomen, of simpelweg voor de veiligheid. Werktuig, zoals een loep of oculair, enzovoort.
  • Lopende kosten van de goudhandelaar: Huur voor het pand, verzekering, personeel, noem het maar op. Moet ook betaald worden.

Valkuilen bij het verkopen van goud

Natuurlijk zijn er een hoop ‘truukjes’ om een potentiele verkoper naar de goudhandelaar te lokken. En die zijn niet altijd even eerlijk.

Naast ‘De actuele goudkoers’ (zie onder) wordt er vaak een online goud-taxatie tool ingezet. Deze goud-calculatoren zien er vaak heel betrouwbaar uit en sommige zijn zover ontwikkeld, dat je bij wijze van spreken jouw oude goude 585 gouden ring erin kunt leggen. Handig hè? Trap er niet in alstublieft.

De goudcalculator – modern en toch een van de oudste truukjes

Deze calculatoren zijn ten eerste manipuleerbaar. Zo’n calculator is een programma en dus ook progrmmeerbaar. De koers is in te stellen, afslagen op de prijs zijn in te stellen, enzovoort.

Maar dat is het kleinste probleem, want de volle prijs volgens de dagkoers van goud zul je nergens krijgen. Zo’n calculator is niets anders dan een lokkertje. Jij denkt een fatsoenlijke prijs te krijgen voor jouw oude, gouden 585 ring en dus ga je op bezoek bij de desbetreffende handelaar. Dan volgt de daadwerkelijk taxering en hopla: Met ieder argument van de goudinkoper zie je jouw droomprijs krimpen.

Argumenten als:

  1. “Het is geen 585 goud” hoewel dit erop gestempeld is.
  2. “de ring is beschadigd” hoewel dit niets uitmaakt, want de ring wordt later toch gesmolten.
  3. “de ring is verguld” Onzin. De goudstempel is het bewijs.

Deze Argumenten zijn gevaarlijk. Als er ook maar iets dergelijks gezegd wordt, is het tijd om te gaan. Een tweede mening is sowieso nooit verkeerd.

De Goudkoers – Niets anders dan een virtuele meetlat

De goudkoers, zoals die online bij bijv. Bullion vault te lezen is, is eigenlijk nooit van toepassing als je je goud wil verkopen. Dat ligt aan de volgende zaken:

  1. De Goudkoers weerspeigelt niet de verkeerswaarde. Zij is samengestelt uit een wereldwijd vraag en aanbod. Regionale verschillen worden hieruit niet duidelijk.
  2. De goudkoers is een graadmeter voor de goudmarkt, die emotioneel beladen is. De Angst voor een dalende economie kan de koers naar boven duwen. Let wel: De angst.
  3. Speculatie op de goudmarkt. Ja, ook hier zijn speculanten aan het werk. Denk aan ETF’s En deze hebben een grote invloed op de goudkoers.
  4. Goudinkopers dragen het koersrisiko. Ook daarom zul je nooit de ‘volle prijs’ krijgen.

Dus eigenlijk heb je helemaal niets aan de goudkoers. Hoewel je deze best als doelwaarde gebruiken kan. Maar dan moet je je doelen wel eitwat bijstellen, want de volle prijs krijg je zeker niet. Nergens.

Jouw doel zou moeten zijn, een fatsoenlijke prijs te krijgen, die enigszins in de buurt komt van de actuele goudkoers. Als je bij 80% van het door jouw verwachte bedrag land, kan je tevreden zijn.

Hoe herken je een serieuze, eerlijke goudinkoper?

Een serieuze, fatsoenlijke goudinkoper neemt zich voldoende tijd voor de taxatie. En deze vindt voor jouw ogen plaats, en niet in een achterkamertje.

Een aangename atmosfeer: In een donker buro met een stoffige balie (daarvan zijn er nog veel in nederland) voelt zich niemand prettig. Als jij met jouw waardevolle voorwerpen, die vaak uit een erfenis stammen en dus ook een emotionele waarde hebben, bij een inkoper komt, wil je ook fatsoenlijk behandelt worden.

Een ervaren goudhandelaar begrijpt dit. En is dus geduldig en vriendelijk. Krijg je koffie angeboden? Wordt het taxatieproces uitgelegt? Worden deze vragen met ja beantwoord, dan zit je goed.

Hoe zit het met online klantenmeningen? Hoeveel zijn het er? Zien ze er serieus uit? Komen ze van vertrouwde bronnen als Trusted Shops,  Google, Trustpilot of eKomi? Dat speelt een belangrijke rol.

Uitgaande van klantenwaarderingen, die online te vinden zijn, heeft de auteur van dit artikel een passende kandidaat voor de goudinkoop in Den Haag gevonden. En zo een recherche is nodig, want het gaat soms om veel meer geld, dan je denkt. Dus neem je tijd, wees alert en verwacht niet teveel omdat de goudkoers zo hoog staat.

Een geslaagde goudverkoop is een handel, waarbij beide partijen tevreden zijn en jij het gevoel hebt, behoorlijk behandelt te worden.

Share This