Zit jouw kind wel veilig in de auto?

Zit jouw kind wel veilig in de auto?

Nagenoeg alle ouders hebben autostoeltjes aangeschaft voor hun kroost (0-4 jaar) en zijn ervan overtuigd dat hun kind veilig in de auto zit. Het tegendeel blijkt waar!

Uit onderzoek van de Task Force Kinderveiligheid blijkt dat 73% van de ouders hun kinderen (0-4 jaar) niet veilig vervoert in de auto. Zo zit 15% van de kinderen niet in de juiste stoel; ouders stappen vaak te snel over naar een grotere autostoel. 33% van de autostoelen is niet op de juiste manier bevestigd en 41% van de kinderen zit niet goed in de autostoel vast.

Andere gesignaleerde fouten bij babyautostoeltjes zijn: de beugel in de verkeerde stand, het vergeten uit te zetten van de air bag of het kind toch voorwaarts vervoeren. Er valt dus nogal wat te winnen qua veilig vervoer. Daarom roept de Task Force alle ouders met jonge kinderen op de volgende checks uit te voeren:

* Check of je de juiste autostoel voor jouw kind hebt (of koopt) en stap niet te snel over naar  een grotere stoel. Zie www.veiligheid.nl/indeauto voor een keuzewijzer.

* Pak de handleiding van de autostoel er nog eens bij en check of de stoel goed is bevestigd. Kies een ISOFIX-aansluiting indien mogelijk, dit maakt correct bevestigen gemakkelijker.

* Zet je kind strak in de gordels, anders werken ze niet.

Uitgebreide instructie vind je op: www.veiligheid.nl/indeauto.

Stijging aantal ziekenhuisopnamen
De  afgelopen 5 jaar is het aantal ziekenhuisopnamen van kinderen (0-12  jaar) die betrokken waren bij een verkeers- of ander ongeval met 35% gestegen. Elk jaar komen er 160.000 kinderen op een Spoedeisende Hulpafdeling terecht na een ongeluk, 19.000  van hen moeten worden opgenomen en 4.380 van hen zijn zo ernstig gewond dat zij er levenslange fysieke beperkingen van ondervinden. Gelukkig daalt het aantal doden, onder meer door de verbeterde acute medische zorg.

 

Foto met dank aan www.babyhuiscasita.nl

Share This