Zo houd je de buitenkant van je huis mooi

Zo houd je de buitenkant van je huis mooi

De binnenkant van je huis krijgt regelmatig een goede poetsbeurt. Maar de buitenkant van je woning heeft ook aandacht en onderhoud nodig. Hierdoor blijft je huis er niet alleen langer mooi uitzien: je voorkomt er ook allerlei vervelende problemen mee. Zoals lekkage, schimmel en houtrot. Hier lees je welke onderhoudsklusjes voor de buitenkant van je huis je niet mag missen.

1. De schoorsteen vegen

Heb je een open haard, houtkachel of pelletkachel? Dan moet je de schoorsteen minstens één keer per jaar laten vegen. Als je stookt, dan blijven er namelijk kleine roetdeeltjes achter in het rookkanaal en de schoorsteen. Deze deeltjes stapelen zich op en worden aanslag. Deze aanslag kan heel makkelijk in de brand vliegen.

Betrouwbare schoorsteenveger

Als je aanslag in je schoorsteen hebt en steeds weer blijft stoken, dan wordt de kans op rook of een nare brand in huis steeds groter. De aanslag kun je zelf moeilijk verwijderen. Laat dit daarom professioneel doen door een betrouwbare schoorsteenveger. Een goed schoorsteenvegersbedrijf is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB).

Slimme woonservice

Wil je niet elk jaar op zoek hoeven te gaan naar een schoorsteenveger? Sluit dan een veilig wonen-abonnement af. Er komt dan vanzelf elk jaar een schoorsteenveger bij je langs, op een moment dat jou goed uitkomt. Hiervoor betaal je een vast (klein) bedrag per maand.

2. De dakgoot schoonmaken

Ook op het dak en in de dakgoten verzamelen zich een hoop vuil en stilstaand water. Het stilstaande water kan ongedierte aantrekken, zoals muggen en vliegjes. Deze insecten leggen graag hun eitjes in het water. Maar slecht onderhouden dakpannen en goten kunnen ook beschadigd raken. Soms zijn ze zo beschadigd dat je ze helemaal moet vervangen. En dat kost een hoop geld.

Minder kans op waterschade

Bovendien kunnen beschadigde of verstopte goten het regenwater niet meer goed opvangen. Met als mogelijk gevolg: lekkages, schimmel, houtrot of andere (water)schade in en om het huis. Voorkom dit soort problemen door twee keer per jaar je dakgoten schoon te maken. Doe dit het liefst in het voorjaar en in het najaar. Als je niet zelf het dak op wil, dan kun je hier natuurlijk ook een loodgieter of andere specialist voor inschakelen.

3. Verwijder mos en groene aanslag

verwijder moss -planetfemTegels met groene aanslag en mos zien er niet alleen slordig uit: het kan ook gevaarlijk zijn. Bij slecht weer kunnen de tegels hier namelijk enorm glad door worden. Hou daarom eens een mooie zondagmiddag vrij om alle mosvorming rond je huis te verwijderen. Doe dit niet alleen tussen de tegels van je terras, tuin en oprit, maar verwijder ook het mos op de dakpannen. Als je het mos regelmatig verwijdert, dan zal het minder snel terugkomen en minder hard groeien.

 

 

 

 

 

Share This