Zo hou je het vol!

Zo hou je het vol!

Met deze 4 tips verhoog je je kans op een geslaagd debuut.

 

 

Je kunt het doen waar, wanneer en zolang het je uitkomt en het is relatief goedkoop. Geen wonder dat hardlopen een populair middel is om de conditie op peil te houden of om wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Ben je nog niet geïnfecteerd met het loopvirus maar wil je wel tot die sportieve groep behoren?  Met deze 4 tips verhoog je je kans op een geslaagd debuut.

 

1. Op het internet zijn ontzettend veel schema’s voor beginners te verkrijgen. Kies een haalbaar doel en het bijpassende schema. Reserveer de dagen dat je volgens het schema  moet trainen alvast in je agenda. Op die manier word je minder snel verleidt om iets anders te gaan doen.  Wil je wel beginnen met hardlopen maar word je al moe bij de gedachte aan zo’n schema vol met moetjes. Kies dan – afhankelijk van je basisconditie – een rondje in de buurt uit.  Begin pas met het verleggen van je grenzen als je dit rondje met twee vingers in je neus kunt lopen.

 

hardlopen

2. Wie begint met hardlopen zal zich al snel de volgende dingen afvragen: hoe snel, hoe vaak en hoe hard. Ook daar is veel informatie over te vinden op het net. Beginners wordt vaak aangeraden om drie keer per week te trainen en ieder geval altijd een rustdag tussen de trainingen in te lassen. Maak niet de klassieke beginnersfout om door enthousiasme toch te trainen op rustdagen. Spieren, maar ook pezen moeten wennen aan een  nieuwe vorm van belasting. Zelfs voor gevorderde hardlopers is het soms moeilijk te geloven maar rust is bijna net zo belangrijk als trainen om verder te komen met duursport.  Wie zijn lichaam te veel belast zal uiteindelijk alleen maar blessures oplopen en dat betekent achteruitgang in plaats van vooruitgang. Wat er ook wordt gezegd, verwacht of beweerd in gerenommeerde hardlooptijdschriften en op dito websites: je eigen lichaam is je beste graadmeter. Als het niet gaat dan gaat het niet, dat overkomt iedereen wel eens.  Wees daar niet gefrustreerd over maar maak een lekkere wandeling en geniet gewoon lekker van het buiten zijn.  Vermijd negatieve gedachtes als ik heb geen lichaam om goed te lopen of ik zal nooit die vijf kilometer halen. Allemaal onzin.

 

3. Hardlopen is een relatief goedkope sport. Je kunt het in principe doen in elk denkbaar kloffie, maar bezuinig nooit en te nimmer op goede schoenen, dat voorkomt een hoop ellende. Als je rent, kom je bij elke stap met twee a drie keer je lichaamsgewicht op de grond, dat moet je schoen kunnen dempen. Laat je in een hardloopspeciaalzaak adviseren over de juiste schoenen voor jouw loopstijl. De beste schoenen zijn niet altijd de meest esthetisch verantwoorde. Sterker nog: meestal zijn ze het daglicht niet waard, maar je ging rennen geen modeshow lopen toch?.

 

4. Hardlopen is makkelijk om te doen maar mede door het gemak – geen sportschool, geen trainingsmaatjes en geen vaste uren – net zo gemakkelijk over te slaan als het even tegen zit. Laat je niet verleiden door het luie deel in je persoonlijkheid. Zet daarom de dagen dat je wilt trainen alvast vast in je agenda of sluit je aan bij loopgroepje als dat de juiste stok achter de deur voor jou is.

 

Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE

Je kunt het doen waar, wanneer en zolang het je uitkomt en het is relatief goedkoop. Geen wonder dat hardlopen een populair middel is om de conditie op peil te houden of om wat overtollige kilo’s kwijt te raken. Ben je nog niet geïnfecteerd met het loopvirus maar wil je wel tot die sportieve groep behoren? Met deze 4 tips verhoog je je kans op een geslaagd debuut.

 

1. Op het internet zijn ontzettend veel schema’s voor beginners te verkrijgen. Kies een haalbaar doel en het bijpassende schema. Reserveer de dagen dat je volgens het schema moet trainen alvast in je agenda. Op die manier word je minder snel verleidt om iets anders te gaan doen. Wil je wel beginnen met hardlopen maar word je al moe bij de gedachte aan zo’n schema vol met moetjes. Kies dan – afhankelijk van je basisconditie – een rondje in de buurt uit. Begin pas met het verleggen van je grenzen als je dit rondje met twee vingers in je neus kunt lopen.

 

2. Wie begint met hardlopen zal zich al snel de volgende dingen afvragen: hoe snel, hoe vaak en hoe hard. Ook daar is veel informatie over te vinden op het net. Beginners wordt vaak aangeraden om drie keer per week te trainen en ieder geval altijd een rustdag tussen de trainingen in te lassen. Maak niet de klassieke beginnersfout om door enthousiasme toch te trainen op rustdagen. Spieren, maar ook pezen moeten wennen aan een nieuwe vorm van belasting. Zelfs voor gevorderde hardlopers is het soms moeilijk te geloven maar rust is bijna net zo belangrijk als trainen om verder te komen met duursport. Wie zijn lichaam te veel belast zal uiteindelijk alleen maar blessures oplopen en dat betekent achteruitgang in plaats van vooruitgang. Wat er ook wordt gezegd, verwacht of beweerd in gerenommeerde hardlooptijdschriften en op dito websites: je eigen lichaam is je beste graadmeter. Als het niet gaat dan gaat het niet, dat overkomt iedereen wel eens. Wees daar niet gefrustreerd over maar maak een lekkere wandeling en geniet gewoon lekker van het buiten zijn. Vermijd negatieve gedachtes als ik heb geen lichaam om goed te lopen of ik zal nooit die vijf kilometer halen. Allemaal onzin.

 

3. Hardlopen is een relatief goedkope sport. Je kunt het in principe doen in elk denkbaar kloffie, maar bezuinig nooit en te nimmer op goede schoenen, dat voorkomt een hoop ellende. Als je rent, kom je bij elke stap met twee a drie keer je lichaamsgewicht op de grond, dat moet je schoen kunnen dempen. Laat je in een hardloopspeciaalzaak adviseren over de juiste schoenen voor jouw loopstijl. De beste schoenen zijn niet altijd de meest esthetisch verantwoorde. Sterker nog: meestal zijn ze het daglicht niet waard, maar je ging rennen geen modeshow lopen toch? .

 

4. Hardlopen is makkelijk om te doen maar mede door het gemak – geen sportschool, geen trainingsmaatjes en geen vaste uren – net zo gemakkelijk over te slaan als het even tegen zit. Laat je niet verleiden door het luie deel in je persoonlijkheid. Zet daarom de dagen dat je wilt trainen alvast vast in je agenda of sluit je aan bij loopgroepje als dat de juiste stok achter de deur voor jou is.

 

Share This