Zo kies je de juiste radiator voor in je huis

Zo kies je de juiste radiator voor in je huis

Smaken verschillen, maar er zijn schitterende radiatoren op de markt. Van designradiatoren voor alle ruimtes in huis of een subtiele smalle horizontale radiator voor onder ramen. En, ken je de plintradiator al? Het loont zeker de moeite om een alternatief te kiezen voor de conventionele paneelradiator. Hoe dat zit, lees je hier.

Paneelradiator
De bekende paneelradiator is vooral bekend van zijn horizontale geribbelde of vlakke voorkant. Het is een gesloten plaat die meestal voorzien is van verticale kanalen. Het grootste voordeel van deze radiator is de snelle opwarmtijd dankzij de grote oppervlakte. De Thermrad super 8 heeft een luxe volledig gladde voorzijde, waardoor de paneelradiator vele toepassingen heeft. Het nummer verwijst naar het aantal aansluitpunten die de radiator biedt.

Grote keuze in radiatoren
De keuze van radiatoren is enorm toegenomen. Zo zijn er de smalle raam- of plintradiatoren. Het zijn lage horizontale radiatoren die meestal uitgevoerd zijn in een geribbelde versie. Ze zijn er in een breedte van 20 cm en de plintradiatoren zijn zelfs nog smaller! Indien gewenst kunnen ze ingebouwd worden in een speciale hoge plint. Natuurlijk kunnen alle radiatoren worden bekleed met een speciale omkasting, maar een plintradiator heeft bijna de uitstraling van een vloerverwarming.

Design en retro
Designradiatoren wordt vaak geassocieerd met de badkamerradiator. De handdoekverwarming met de laddervorm en buissysteem is natuurlijk niet beperkt tot natte ruimtes. Design kan in elke ruimte worden gerealiseerd met meestal verticale radiatoren in geribbelde of vlakke uitvoeringen. Ook zijn er retro radiatoren die de uitstraling van vroegere tijden hebben, maar aangepast zijn aan de eisen van vandaag.

Horizontaal meest gebruikt
Toch blijven de horizontale radiatoren dominant in menig interieur. Dat is ook logisch, omdat bij grote raampartijen uitsluitend horizontale radiatoren geplaatst kunnen worden tenzij gekozen wordt voor convectorverwarming. De radiator wordt dan verzonken in de vloer wat we veel zien bij schuifpuien. Op andere plekken in de woning kan eenvoudig gekozen worden voor opvallende verticale radiatoren, zoals in keukens, slaapkamers en vochtige ruimtes.

Radiatoren hoeven dus geen lelijke objecten te zijn in een interieur. Er is een groot assortiment in fraaie radiatoren die passen in menig interieurstijl. Ook is er altijd een keuze om de radiator te verbergen achter een ombouwkast. Er zijn verschillende radiatorbekledingen op de markt in hout, mdf of aluminium.

Share This