Zo krijg je meer zelfvertrouwen

Zo krijg je meer zelfvertrouwen

Niet iedereen blaakt altijd van het zelfvertrouwen. Maak je dus geen zorgen als je je af en toe onzeker voelt. Omdat je een vergadering moet bijwonen maar het onderwerp niet goed beheerst, je op een feestje bent waar je niemand kent of je moet spreken voor een grote groep.

Dan kan dat gevoel opeens toeslaan. Je krijgt zweethanden of rode vlekken in je nek en je stem slaat over. Met deze tips voel je je al snel een stuk beter.

Maak oogcontact
Naar de punten van je schoenen kijken of je blik afwenden laat zien dat je onzeker bent. Kijk de mensen aan tegen wie je praat. Als je voor een groep spreekt, laat dan ook rustig je blik rondgaan en maak oogcontact met de mensen in de zaal of aan tafel tijdens een vergadering.

Glimlach
Tover een glimlach op je gezicht. Je zult merken dat dat vanzelf al je spieren in je gezicht ontspant, waardoor je je relaxter voelt. Je krijgt daardoor een open uitstraling en mensen zullen makkelijker op jou afstappen en contact met je maken.

Rechtop
Let op je houding. Afhangende schouders en een gebogen hooft, stralen geen zelfvertrouwen uit. Sta rechtop, schouders naar achteren, borst naar voren en kin op. Haal je handen uit je zakken en als je niet weet waar je ze moet laten tijdens je presentatie, houd dan een papier of een pen vast (zonder ermee te klikken, want dat leidt de aandacht af).

Je stem
Door de zenuwen heb je misschien de neiging om snel te praten en gaat ook je stemgeluid omhoog. Dat komt niet prettig over op de luisteraar. Praat rustig met een lage stem. Daarmee straal je zelfvertrouwen uit en houd je langer de aandacht vast.

Kom goed voor de dag
Als je er goed en verzorgd uitziet, voel je je eerder op je gemak. Trek iets aan waar je je prettig in voelt en past bij de omgeving en situatie waarin je verkeert. En vergeet niet nog even je lippen te stiften en je haar goed te doen.

Wees positief
Haal jezelf niet naar beneden, maar praat positief over jezelf, over de toekomst en je ontwikkeling. Als je je sterke punten en kwaliteiten aan anderen vertelt, versterk je jezelf!

Complimenten
Sla een compliment niet in de wind, maar accepteer het. Laat blijken dat je er blij mee bent door iemand aan te kijken en met een lach op je gezicht te bedanken.

Vertrouw op jezelf
Blijf niet hangen in dingen die niet goed zijn gegaan in jouw ogen. Maar sta stil bij wat wel goed gaat, in hetgeen waarin je succesvol bent.  Vertrouw op jezelf en de dingen die je kunt en wees trots op jezelf.

Je zult zien dat je vertrouwen snel terugkomt als je deze tips ter harte neemt.

Fotocredits: taritakleeven.nl

Share This