Zomerkoninkjes uit eigen tuin

Zomerkoninkjes uit eigen tuin

Aardbeien uit eigen (moes)tuin: hoe lekker is dat! En het is zo leuk om op het hoogtepunt elke dag een nieuwe rijpe oogst te plukken. En het is echt waar, ze smaken zo veel lekkerder en zoeter dan die uit de winkel.

De aardbei (Fragaria) is een makkelijke plant waar je al snel de eerste vruchten van plukt. Verser krijg je ze nergens! Door de liefde en aandacht die je er in stopt, smaken zelfgekweekte aardbeien bovendien lekkerder dan die uit de winkel. Het liefst wil je natuurlijk de hele zomer door oogsten. Dan kun je beter kiezen voor zogenoemde doordragende soorten als ‘Ostara’, ‘Rapella’, ‘Selva’ en ‘Toscana’.

Zon en water
De makkelijkste manier voor aardbeien kweken is om mini-plantjes of volgroeide planten te kopen. Je kunt aardbeien planten tussen maart en augustus, maar de beste maand is april. Plant aardbeien zo’n 30 tot 40 cm uit elkaar in de tuin en werk wat compost door de aarde, of zet ze in bakken. Belangrijk is een zonnige plek en regelmatig bewateren. Maar zorg wel voor een goede afwatering, want aardbeien hebben een hekel aan natte voeten. Heb je de smaak te pakken? Plant dan ook eens rode bessen, bramen en frambozen voor heerlijke fruitsalades, jams en smoothies uit eigen tuin.

Wist je dat?
– Voordat de lekkere vruchten verschijnen, zitten er witte of roze bloemetjes aan de aardbeiplant.
– De aardbei dankt haar titel zomerkoninkje aan een reclamecampagne uit de jaren ’70. Dat was zo’n succes, dat aardbeien tot de dag van vandaag nog steeds bekend staan als zomerkoninkjes.

Tips
– Plant alleen in potten of bakken met afvoergaten in de bodem. Een goede afwatering is voor kleinfruit van levensbelang.
– Dankzij speciale plantenvoeding voor kleinfruit houd je de planten fit en gezond. Bovendien zal de oogst rijker zijn!

 

Fotocredits: tuintuin.nl

Share This