Zonder vuurwerk geen oud en nieuw?

Zonder vuurwerk geen oud en nieuw?

Voor veel mensen is vuurwerk iets wat traditioneel hoort bij het inluiden van het nieuwe jaar. Toch is er steeds meer weerstand tegen vuurwerk. Gelukkig zijn er mooie alternatieven die een stuk veiliger, goedkoper en diervriendelijker zijn, zonder dat het het oud-en-nieuwgevoel aantast.

Het uitzoeken van de vuurwerkpakketten, het sorteren van de vuurpijlen en het verheugen op het afsteken om 12 uur ‘s nachts. Het hoort allemaal bij de feestvreugde en de voorpret. Het zou toch jammer zijn als dat niet meer zou kunnen of mogen.

Toch zou je kunnen overwegen het dit jaar anders aan te pakken en te kiezen voor alternatief vuurwerk. Het is toch elke keer weer een enorm bedrag dat je in een halfuurtje de lucht inschiet. En dan hebben we het nog niet eens over het gevaar, de (huis)dieren en het milieu. Bovendien is het kijken naar andermans vuurwerk ook heel leuk.

wenslampionWat zijn de alternatieven?
Er zijn hele leuke wenslampionnen te koop (bij feestwinkels) tussen de € 4,50 en € 15,-. Hierin zit een fakkel die je moet aansteken en de warme lucht zorgt ervoor dat de lampion opstijgt. Het lukt alleen als het niet te hard waait en het droog weer is. Je kunt het lichtpuntje nog heel lang blijven volgen in de lucht.

Ook kun je kiezen voor een confettikanon. Met hoge druk schiet je met een knal een hoop confetti of serpentine de lucht in. Heel erg feestelijk, maar een nadeel is dat het (net als vuurwerk) veel troep geeft. Voordeel is dat er geen vuur bij komt kijken en je kunt het ook in huis doen als de klok 12 uur slaat. Een confettikanon koop je voor circa € 5 en ze zijn er ook in de vorm van een champagnefles.

Als je echt wilt genieten van mooi vuurwerk, dan is een vuurwerkshow aan te raden. Dit zijn de drie grootste:

  • Rotterdam, Erasmusbrug
  • Amsterdam, Scheepvaartmuseum
  • Den Haag, Hofvijver

Fotocredits: www.rotterdam.info

Share This